I ett kompletterande remissyttrande avvisar Svenskt Näringsliv Finansdepartementets förslag till hur förhållandet mellan Solvens II-direktivet och Tjänstepensionsdirektivet ska tolkas. Istället stödjer man den tidigare tolkning som Solvens II-utredningen gjorde.
Solvens II-utredningen föreslog att det skulle införas en särskild reglering av tjänstepensionsrörelse och att det skulle införas en ny typ av aktör på tjänstepensionsmarknaden, tjänstepensionsinsitut. Effekten blir då att Solvens II-direktivet och Tjänstepensionsdirektivet jämställs och tjänstepensionsinstitut faller under det senare direktivet medan övrig försäkrings- och pensionsverksamhet faller under den förra.
Finansdepartementet har gjort en helt annan tolkning av läget och menar att bara de bolag som inte omfattas av Solvens II-direktivet kommer ifråga för Tjänstepensionsdirektivet.
Svenskt Näringsliv menar i sitt remissvar att det är märkligt att Finansdepartementet avfärdar Solvens II-utredningen och i stället stödjer sig på vaga argument.
Svenskt Näringsliv hänvisar till ett rättsutlåtande som Alecta låtit Ulf Bernitz, professor i europarätt vid Stockholms universitet, göra. Han konstaterar att Solvens ll-utredningens bedömning av förhållandet mellan Solvens ll-direktivet och tjänstepensionsdirektivet är övertygande och korrekt och att tjänstepensionsdirektivet inte är att uppfatta som subsidiärt till Solvens ll-direktivet.
Svenskt Näringsliv gör med stöd av utredningens analys och professor Bernitz utlåtande bedömningen att det är fel att med stöd av en på Finansdepartementet internt upprättad promemoria avfärda möjligheten till en för tjänstepensioner lämplig och effektiv lagstiftning. Därför bör det fortsatta beredningsarbetet göras med utgångspunkt i utredningens förslag samtidigt som de EU-rättsliga frågorna utreds, skriver man i remissyttrandet.