NYHETSARKIVET
5 jul 2012 12:08
IMD 2: Slut för provisioner för oberoende förmedlare
Igår släppte EU-kommissionen sitt länge efterlängtade consumer package med tre förslag till rättsakter. Det handlar då om en förordning för komplicerade sammansatta produkter, PRIP:s, förmedlardirektivet IMD 2, och nya fonddirektivet Ucits V.

Av sammanfattningen att döma ska förmedlare som kallar sig oberoende inte tillåtas ta emot provisioner. Det innebär – åtminstone i det nu lämnade utkastet – ett reellt provisionsförbud för förmedlarmarknaden. Men kriteriet ”oberoende” är något som en förmedlare kan välja att vara eller inte vara i varje situation. Exakt var gränsen för oberoendet går är inte detaljreglerat än utan kommer att utvecklas senare.

Frågan om oberoende handlar inte om hur många livförsäkringsbolag man har avtal med utan snarare hur många förslag på avtal man kan erbjuda en kund i en rådgivningssituation. Det gäller att bedöma ett ”tillräckligt stort antal produkter på marknaden”, från olika producenter och inte bara sådana producenter som har nära koppling till förmedlaren.

För svenskt vidkommande ser det i dagsläget ut som att det alltså räcker att förmedlare i vissa situationer stryker ett ”o” i oberoende i affärer där man vill ha sin ersättning i form av provision och låter det stå med om man handlar netto.

Om Sverige väljer att införa direktivets skrivningar direkt i lagstiftning som de nu står eller om man går längre är i dagsläget oklart. Direktivet innebär minimiharmonisering för det som gäller rena livförsäkringsprodukter och sakförsäkringar. Livprodukter som innehåller kapitalplaceringselement, som kapitalförsäkringar, kommer att anpassas till det kommande MiFID II-direktivet och innebär betydligt hårdare krav för de som säljer sådana produkter än för andra förmedlade försäkringar.

Igår kom också uppgifter om att fondförsäkringsbolag som arbetar med öppna plattformar skulle förbjudas att ta emot kickbacks eller provisioner från de fondbolag man använder sig av. Enligt uppgifterna i går skulle detta rymmas i det kommande MiFid-direktivet, men Pensionsnyheterna har inte kunnat belägga den slutsatsen. I alla händelser finns det ännu inget färdigt MiFid-direktiv. Det förhandlas för närvarande i rådet och parlamentet och det ska enligt det Cypriotiska ordförandeskapet tidigast kunna behandlas på Ecofinmötet i oktober. Så om det kommer något förbud i direktiv mot kickbacks från tredjepartsleverantörer eller inte är för närvarande oklart.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907