Försäkringsförmedlardirektivet, IMD 2, ska enligt EU-kommissionen förstärka konsumentskyddet vid köp av försäkringar via förmedlare. Bland annat genom att alla förmedlare blir tvungna att redovisa vilken ersättning de får för att genomföra förmedlingen.
Enligt direktivet ska samma konsumentskydd gälla oavsett hur produkten säljs, alltså oberoende av om försäkringens köps direkt av försäkringsgivaren eller via en förmedlare. Kunderna måste fortsättningsvis få klar och tydlig information om vilken professionell status den som säljer produkten har och man måste också informera om vilken ersättning som utgår till säljaren.
Enligt kommissionens information om införandet av IMD så betyder tydlig information om säljarens professionella status att man måste ge ett visitkort till kunden. För att undvika intressekonflikter måste man också informera om vilken relation man har till försäkringsgivaren och hur man får betalt för sina tjänster.
Enligt direktivförslaget gäller Full disclosure, det vill säga att man är skyldig att redovisa informationen utan att man är tillfrågad om det, för all försäljning av livprodukter.
IMD 2 innebär också, som nämnts i texten ovan, att det blir förbjudet för oberoende rådgivare att ta ut kick-backs från försäkringsgivare.
PRIPS-direktivet som lämnades samtidigt med IMD II har som målsättning att förbättra kvalitén på produktinformationen för komplexa ekonomiska produkter. Enligt direktivet ska alla som säljer sådana produkter ta fram ett nyckelinformationsdokument som innehåller tydlig och kortfattad information om produkterna. I dokumentet ska bland annat kostnader och risker finnas med. Det ska också framgå om kunden riskerar att förlora pengar och hur komplex produkten är. Det här kravet omfattar alla investeringsfonder, strukturerade produkter, försäkringsbaserade investeringar och privat pensionssparande.
Direktiven kommer troligen att behandlas av kommissionen och parlamentet under nästa år för att sedan införas 2015.