NYHETSARKIVET
15 jun 2012 12:30
Morningstar börjar jämföra livbolag
För en tid sedan gick Morningstar i bräschen för fondjämförelser när de införde det så kallade Normanbeloppet. Nu har turen kommit till livbolagen. På Morningstars webbplats publicerar man nu nyckeltal för de svenska livbolagen.

Livbolagens traditionella försäkringar jämförs vad det gäller totalavkastning, genomsnittlig avkastning över tid och nyckeltal som förvaltningskostnadsprocent, konsolidering och solvens.

Det går också att få mer detaljerad information om varje livbolag. Förutom solvensgrad, konsolideringsnivå, förvaltat kapital rapporterar man också en mängd mer detaljerade uppgifter som tillgångsfördelning, valutarisk, vilka de största aktieinnehaven är och avkastningen de senaste tio åren jämfört med avkastningen på Morningstars svenska fondindex.

- Det här är en gammal idé. Det har pratats i många år om att det borde finnas något liknande sätt att jämföra livbolagen som det finns för fonder. Sen hade vi nyligen ett kunduppdrag att samla in data på livbolag. Det var mer begränsat men när vi ändå gjorde det tyckte vi att vi kunde samla in så mycket data som möjligt, säger Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar, till Pensionsnyheterna.

Jämförelsen är fortfarande inte helt klar och tanken är att den ska utvecklas vidare.

- Det här är fortfarande en beta och vi hoppas få förslag på förbättringar. Nu har vi lagt mycket fokus på avkastning men jag hoppas att vi framöver ska få större bredd på nyckeltalen. Vi ska också utöka jämförelsen, nu är till exempel inte alla pensionskassor med, men det ska komma, säger Jonas Lindmark.

Han hoppas att man nu sätter lite press på livbolagen att bli tydligare med sin information och att bli bättre på att informera kunderna. Jämförelsesidan är tänkt att vara ett hjälpmedel för privatpersoner som vill se hur de olika bolagen inom respektive avtalsområde ser ut, men också för journalister för att granska livbolagen. Något som man enligt Jonas Lindmark är ganska dåliga på.

- Det är väl så att det är enklare att rapportera om det som nästan är färdigt, så det blir ofta att man bara rapporterar om bolag när deras rapporter kommer. Det är lite som med AP-fonderna, där många gärna rapporterar om dem när någon annan har uttalat sig om dem, säger Jonas Lindmark, men påpekar också att det är svårare att jämföra livbolag än exempelvis aktiefonder.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907