Skandia följer nu AMF:s exempel och avböjer att använda sig av Finansinspektionens golv för diskonteringsränta.
- Vi har en stark solvens och har inget behov av att använda oss av räntegolvet, säger Bengt-Åke Fagerman, koncernchef Skandia, till Pensionsnyheterna.
Han har ändå förståelse för att FI valt att sätta in ett golv för diskonteringsräntan med tanke på hur den finansiella marknaden ser ut.
- Det kan vara klokt att göra en sån här åtgärd för att stabilisera marknaden och undvika en nedåtgående spiral. Sen är det inte säkert att det löser något problem på riktigt. Det är snarare en medicin som lindrar symtomen och inte botar sjukdomen. Men det sätter fingret på något väldigt viktigt, hur stora skillnader det finns mellan olika aktörers finansiella ställning, säger Bengt-Åke Fagerman.
De svenska livbolagen har olika bra förutsättningar att klara de senaste årens turbulens, men Bengt-Åke Fagerman menar att bolagen också borde kunna anpassa sig till situationen utifrån deras individuella behov.
- Det finns välskötta bolag och misskötta bolag och sen finns det bolag som har det lättare och svårare att klara sig utifrån de förutsättningar de har. Gamla bolag som hunnit bygga upp sin solvens har det naturligtvis lättare än små bolag med låg solvens, men alla bolag måste anpassa sig till omständigheterna givet sina förutsättningar.
Att FI nu inför ett temporärt räntegolv för diskonteringsräntan innebär i praktiken att bolag med låg solvens får ett andrum de annars inte haft. Starkare bolag som inte har problem med solvensen påverkas däremot inte och det finns fog för att mena att FI på det här sättet påverkar marknaden. Men Bengt-Åke Fagerman menar att man får ta det.
- Jag tycker det är olyckligt att det blir en marknadspåverkan men det är försvarbart med tanke på omständigheterna. Jag tror också att det kommer att bli tydligt vilka bolag som har problem, säger han.
Per den 30 april 2012 uppgick Skandia Livs solvensgrad till 150 procent.