NYHETSARKIVET
8 jun 2012 11:40
KKV kan stoppa SKL:s ramupphandling
Problemen för SKL:s ramupphandling för pensionsadministratörer och försäkringsbolag stöter på ytterligare problem. I förra veckan kunde Pensionsnyheterna rapportera att bara elva kommuner anmält intresse av att vara med i upphandlingen. Nu kritiserar Konkurrensverket, KKV, en liknande ramupphandling.

Förvaltningsrätten i Stockholm har bett KKV att yttra sig i ett mål som gäller ett överklagande av en ramupphandling. Det är Toshiba som överklagat en upphandling från förra året om skrivare och kopiatorer. Ramavtalet omfattar hela landet och Toshiba menar i sitt överklagande till Förvaltningsrätten att upphandlingen bryter mot Lagen om offentliga upphandlingar genom att den inte specificerar hur många enheter som kommer att ansluta sig till avtalet. I upphandlingsmaterialet nämns 70 enheter som visat intresse av att delta, men det nämns också 1 145 myndigheter och enheter som kan komma att ansluta sig till upphandlingen. De 70 som anmält intresse är inte heller skyldiga att ansluta sig.

Frågan är just om sättet som man anger kretsen av avropsberättigade myndigheter och enheter är förenligt med LOU. KKV håller med Toshiba och menar att man inte kan godta så stor osäkerhet i antalet deltagande enheter. En anledning är att ramavtal i sig medför en stor ekonomisk osäkerhet i och med att man inte vet exakt hur stora volymer det rör sig om. Därför ska ytterligare osäkerhetsfaktorer inte godtas, menar KKV.

Att man i ramavtalet anger både enheter som anmält intresse och de som inte gjort det som avropsberättigade skapas enligt KKV en osäkerhet som inte är ett resultat av ramavtalsstrukturen i sig utan ett resultat av just SKL:s utformning av ramavtalet.

”Det är tillåtet att i en ramavtalsupphandling ange en lista över myndigheter och enheter som får avropa från ramavtalet, under förutsättning att dessa i förväg aktivt har förpliktat sig till detta eller om de på andra förutsebara grunder kommer att använda ramavtalet. Det är däremot inte tillåtet att ange en lista över myndigheter och enheter som kan komma att avropa från ram avtalet, när dessa inte aktivt i förväg har förpliktat sig till detta eller på andra förutsebara grunder kan förutsättas komma att använda ramavtalet”, skriver KKV i sitt yttrande och drar alltså slutsatsen att SKL:s sätt att genomföra ramavtalsupphandlingar strider mot LOU.

Den stora skillnaden mellan osäkra avropsberättigade enheter jämfört med avropsberättigade enheter gör enligt KKV:s bedömning att det är mycket svårt för deltagande bolag att beräkna värdet av upphandlingen.

Den upphandling som nu pågår för pensionsområdet berör inte hela Sverige utan bara Mellansverige eftersom man delat in landet i tre regioner. Totalt är det omkring 200 kommuner, kommunförbund och landsting som ska kunna utnyttja det ramavtal som SKL genom sin upphandlingsorganisation Kommentus handlar upp. Men bara elva har alltså meddelat intresse att delta och skillnaden mellan avropsberättigade och osäkra avropsberättigade enheter är alltså ännu större här än i den upphandling KKV granskat.

Som Pensionsnyheterna berättat tidigare är de tilltänkta leverantörerna osäkra på vad de ska offerera eftersom de inte vet vilka av alla potentiella kommuner och landsting som väljer att ropa av ramavtalets upphandlade alternativ. Så här sa Greger Gustafson på Skandia Offentlig Affär till Pensionsnyheterna i förra veckan:

”Det är svårt för oss som ska lämna anbud eftersom vi inte vet vilka det blir som kommer att utnyttja ramavtalet. Det är dessutom möjligt att ropa av avtalet när som helst under de fyra år som det ska gälla vilket gör att vi kan binda oss för totalt 8 år med ett anbud, om någon utnyttjar fyraårsavtalet i slutet av avtalsperioden”

Sista dagen för bolag att anmäla sitt intresse av att delta i pensionsupphandlingen är nu på måndag.

Vill du läsa KKV:s yttrande? Maila info@pensionsmyndigheterna.se så mailar vi det som pdf.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907