NYHETSARKIVET
7 jun 2012 12:24
FI ställer krav med räntegolv
Finansinspektionen, FI, föreslår idag att det införs ett tillfälligt golv för diskonteringsräntan. Tanken är att skydda försäkringstagarnas intressen genom att göra det möjligt för försäkrings- och pensionsbolagen att planera sin förvaltning på längre sikt än idag.

- Det är en stökig marknad med historiskt låga räntenivåer. Vi vill skydda kundernas intressen och undvika situationer där bolagen mer eller mindre i panik tvingas sälja sina innehav på grund av fallande räntor, säger Martin Andersson, generaldirektör på FI, till Pensionsnyheterna.

Förslaget är tänkt att motverka att försäkringsföretagen kortsiktigt säljer sina aktier och köper räntebärande tillgångar. Företagens agerande riskerar annars att skapa en negativ spiral av fortsatt fallande aktiepriser och räntor vilket kan förvärra situationen ytterligare.

- Vi har sett väldigt stora rörelser i vissa bolag de senaste två veckorna och vi vill med det här skapa en stabil miljö. Vi vill inte att kortsiktiga transaktioner mellan olika länder ska påverka pensionssparandet på 20-30 års sikt, säger Martin Andersson.

Enligt förslaget ska räntegolvet gälla i ett år och baseras på stängningskurserna den 31 maj i år.

- Vi bestämde oss ganska nyligen för hur det här skulle genomföras praktiskt. Det enklaste sättet att beräkna räntebanorna är att utgå från ett specifikt datum. Den 31 maj hade vi historiskt låga räntor som sedan dess har fallit ytterligare, säger Martin Andersson.

PN: Är räntenivån tillräcklig för att hjälpa de bolag som har problem?

- Det är ett lågt golv med det är också en viktig signal till bolagen att de måste anpassa sig till en lågräntemiljö. Det här är ett sätt att stabilisera situationen och ge bolagen en möjlighet att anpassa sig i en lugnare miljö än idag.

Det är öppet för alla bolag som vill använda sig av det, men det är inget tvång. De som vill följa realräntan kan göra det.

- Det är frivilligt att använda. Det här är en åtgärd för att skydda försäkringstagarna och då har vi satt restriktionen att man inte får använda det eventuellt ökade utrymmet för att ge utdelning till sina ägare. Så det kan mycket väl bli så att vissa bolag väljer att inte använda sig av golvet på grund av det, säger Martin Andersson.

PN: Kan det bli så att golvet förlängs?

- Det finns inga sådana planer. Det är exceptionella förhållanden som råder nu, vi vet inte hur länge det kommer att hålla i sig men ett år borde vara nog med marginal. Sen får vi se hur räntan ligger om ett år.

Det är inte bara räntenivåerna som påverkar bolagen just nu utan också osäkerheten inför införandet av Solvens II spelar in. Också effekterna av det hoppas Martin Andersson ska vara klarare om ett år.

På måndag skickas förslaget ut på remiss. Formellt beslut tas av FI:s styrelse den 27 juni.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907