Nio av tio svenskar vill ha möjlighet att gå ned på deltid och på så sätt fasa in sig i pensionärslivet, snarare än att gå på dagen och lämna allt. Och många som redan gått i pension verkar ångra sig.
När vi frågat pensionärer om de känner att de gick i pension i rätt tid, säger många att de hade velat fortsätta jobba längre än vad de faktiskt gjorde. Samtidigt vet vi att det finns mycket att göra när det gäller de negativa attityderna mot äldre arbetskraft, säger Carina Blomberg, trygghetsekonom på AMF, som idag publicerar en rapport om äldres sysselsättningsgrad.
För alla som predikat om behovet av ett längre arbetsliv är det över lag positiva siffror som redovisas. Sedan år 2004 har till exempel antalet sysselsatta personer äldre än 64 år ökat med närmare 65 000 individer och uppgår nu till 137 000 personer.
Det är en ökning med mer än 80 procent. Motsvarande siffra för hela arbetsmarknaden är 6 procent. Det finns även en växande andel 70-åringar som fortsätter att jobba.
Enligt den senast tillgängliga arbetsmarknadsstatistiken utgör denna grupp (personer över 64 år) numera 3,1 procent av samtliga sysselsatta i Sverige.
Men det är inte alla som vill eller kan jobba efter 65 års ålder. Kön, bostadsort, utbildningsnivå och bransch har stor betydelse.
I Stockholms län arbetar nästan var femte invånare mellan 65 och 74 år. Också Uppsala och Kronoberg har en hög andel äldre arbetskraft. I Norrbottens län arbetar endast 10 procent av befolkningen mellan 65 och 74 år. Till viss del kan skillnaderna troligtvis förklaras av näringslivsstrukturen och tillgången på arbete i länet, enligt rapporten.
I ett europeiskt perspektiv utmärker sig också svenskarna i sin positiva attityd till ett förlängt arbetsliv. Hela 43 procent uppger att de vill fortsätta jobba efter 65 år, vilket ska jämföras med Europagenomsnittet på 33 procent. Bland européerna är svenskarna de som oroar sig minst över att befolkningen blir allt äldre. Endast 19 procent anser att utvecklingen är oroande, jämfört med snittet på 40 procent i EU:s övriga medlemsländer.
Tjänstebranschen har en relativt stor andel äldre. De arbetar ofta i konsulttjänster inom bland annat ekonomi eller juridik. I krävande yrken med exempelvis tunga lyft finns mindre möjligheter att fortsätta jobba efter pensionsåldern. Kön och utbildningsnivå spelar också roll. Män med eftergymnasial utbildning är de som i störst utsträckning arbetar kvar efter 65 år.
Undersökningen visar att många svenskar kan tänka sig att arbeta långt upp i åren. Alla har inte möjlighet att fortsätta jobba, men mycket tyder på att vi i framtiden kommer se fler äldre i arbetslivet om förutsättningarna är de rätta, säger Carina Blomberg.
Att förkorta eller förlänga sitt arbetsliv har stor betydelse för hur stor pensionen blir. För en privatanställd arbetare född 1949 som slutar arbeta vid 69 år blir tjänstepensionen 23 procent högre än för den som går i pension vid 65.
Undersökningen Vem kan jobba till 75? är genomförd av Kreicbergs Utredning & Opinion på uppdrag av AMF.