Från årsskiftet kommer Skandikon att ta över premieuppbörd och valcentralshantering för de avtal som SPP Liv hanterar med hjälp av Bliwa Försäkringstjänst, som är ett dotterbolag till Bliwa Livförsäkring. Det rör då i första hand frivillig ITPK och BTPK-hantering och berör i storleksordningen 15 000 individer.
Bliwa har administrerat ett mindre bestånd, som varit en rest av tidigare mindre planer som var ITP-lika och som hamnade i bolaget Bliwa Försäkringstjänst efter det att Collectum skapats, och där tagit in all hantering rörande ren ITP.
För snart två år sedan tappade Bliwa Försäkringstjänst av sina största kunder när Posten, som hade det egna avtalet ITP P, anslöt sig till vanlig ITP och då fasades in i Collectum.
Nu är det SPP som väljer att lyfta bort sin administration från Bliwa och istället flytta in den i Skandikon, en övergång som alltså ska ske vid årsskiftet.
Enligt Johan Gunnarson, vd för Bliwa Försäkringstjänst, har man inte sett de administrativa tjänsterna som kärnverksamhet i Bliwa koncernen, men det system man har är enkelt och billigt att driva.
- Vi har inte tagit något beslut att avveckla verksamheten helt, även om det är en krympande volym, minst sagt, säger han till Pensionsnyheterna.
- Vi kan fortfarande sköta premieförmedling av tiotaggarlösningar eftersom vi har en mycket billig och effektiv sluss för de premierna. Vi har dock inga planer på att expandera på administrationsområdet och vi lämnade inte in något anbud när parterna på försäkringsområdet FAO ställde frågan till oss, säger han till Pensionsnyheterna.
Enligt Johan Gunnarson handlar de tjänster, som man kommer att släppa till Skandikon, om förmedlade volymer på omkring 180 miljoner kr om året.
Dan Åkesson, vd för bolaget Skandikon, är stolt och nöjd över att man får förtroendet att ta över hanteringen på SPP:s uppdrag.
- Vårt system gör det möjligt att på ett kostnadseffektivt och flexibelt sätt ta över och administrera de avtal som nu kommer ut på marknaden. Vi tror också att vi kan bli en tänkbar leverantör till den nya BTP-planen, där det är arbetsgivarna själva som ska hantera administrationen eftersom det inte byggs kring en valcentral. Men ännu är det många oklarheter med det avtalet, varför vi avvaktar och ser hur det ska fungera i praktiken, säger Dan Åkesson till Pensionsnyheterna.