I går återgav Pensionsnyheterna en artikel från Dagens Industri där man spekulerade i att buffertkapitalsutredningen skulle komma att föreslå att alla buffertfonder i AP-fondssystemet slås samman till en enhet.
Den uppgiften har fått Urban Bäckström, vd för Svenskt Näringsliv, att reagera.
Om AP-fonderna slås samman till en gemensam fond riskerar det att leda till maktkoncentration. Lockelsen att använda jättefonden för andra ändamål än maximering av pensionsspararnas avkastning kan i framtiden bli makthavare övermäktig, säger Urban Bäckström.
Han kopplar också ihop förslaget med hopslagna AP-fonder med löntagarfondsdiskussionen.
Diskussionen om statliga jättefonder borde, mot bakgrund av den tidigare debatten om löntagarfonder, vara förbi för länge sedan. Då som nu kan konstateras att riskerna för ekonomisk frihet, fri konkurrens och privat ägande skulle bli för stora, säger Urban Bäckström.
Pensionsnyheterna konstaterar att om det är bättre med flera AP-fonder än färre så borde det logiskt vara bättre med fler Alecta och fler AMF eller fler AFA. De tre bolagen som Svenskt Näringsliv kontrollerar till hälften, är tillsammans större än AP-fonderna i förvaltat kapital, vilket även det innebär en viss maktkoncentration.
Det ska påpekas att i direktiven som utredningen fått så står det att ett riktmärke är att det ska finnas minst tre fonder, men enligt Finansmarknadsminister Peter Norman (M) så får utredningen komma fram till vad de vill, så länge man har ett förslag som tillgodoser det kravet. Det är därför troligt att utredningen väljer att lägga fler förslag än ett.