Finansinspektionen, FI, har tilldelat Folksam LO Fond en straffavgift på 6 miljoner kr på grund av brister i den interna kontrollen, regelefterlevnad och i hanteringen av intressekonflikter i verksamheten.
FI inledde under 2010 en undersökning av bolagets regelefterlevnad. På grund av vad som framkom då valde man sedan att fördjupa undersökningen. Undersökningarna visar att bolaget varit organiserat på ett sätt som gjort det svårt för FI att bedriva en effektiv tillsyn.
Undersökningen visar också stora brister när det gäller fondbolagets identifiering och hantering av intressekonflikter i verksamheten. Fondbolagets funktion för regelefterlevnad har inte heller uppfyllt kraven på organisation, instruktioner, kontroller och rapportering under perioden den 23 juli 2008augusti 2010, skriver FI i sitt beslut.
Man fann också brister i internrevisionen och Folksam LO Fond har inte heller haft rutiner för åtgärder mot penningtvätt som varit anpassade till fondverksamhet.
Sammantaget finner Finansinspektionen att Folksam LO Fond inte har uppfyllt det grundläggande sundhetskravet i LIF, skriver FI.
Inom Folksamgruppen görs många funktioner gemensamt och anställda kan arbeta inom flera olika bolag. Det gör att det enligt FI är svårt att genomföra tillsynen. Man skriver att ett stort antal av de som är anställda i bolaget inte arbetat där utan i stället haft sina tjänster hos andra bolag inom Folksam, det gör att det är svårt att korrekt redovisa de fasta omkostnaderna.
Folksam LO Fond ägs gemensamt av Folksam Liv och LO och hade 2010 en nettoomsättning på 105 miljoner kr. Det förvaltade kapitalet har varit mellan 22 och 33 miljarder kr under de år, 2007-2011, som granskningen gäller.
Själva fondförvaltningen och även en stor del av administrationen har varit utlagd på Swedbank Robur. Folksam LO Fond har beslutat om övergripande analyser och strategier för fonderna.
FI slår ned hårt på den interna organisationen i Folksamgruppen. Man påpekar som nämnts att systemet med tillikaanställning gör det svårt att beräkna de fasta kostnaderna. Styrelseledamöter i fondbolaget har också varit verksamma i andra delar av Folksam och avtalet med Swedbank Robur är tecknat på gruppnivå, det är alltså inte möjligt för bara Folksam LO Fond att säga upp avtalet utan det skulle då röra hela Folksam.
Det är svårt att inte se FI:s kritik som ett ifrågasättande av hela Folksams bolagsstruktur. Deras påpekanden om styrelseledamöternas dubbla roller och de problem som gruppavtal och tillikaanställningar för med sig borde inte gälla enbart Folksam LO Fond utan hela bolagsgruppen.
Även om det inte nämns i granskningen är det också möjligt att det faktum att Folksam LO Fond haft anställda som i själva verket arbetat någon annanstans i koncernen i alla fall öppnar för misstankar om korssubventionering.