I dag presenterade regeringen lagrådsremissen "Ett utvidgat skydd mot åldersdiskriminering". Lagrådsremissen syftar till att, som namnet antyder, stärka skyddet mot diskriminering på grund av ålder. Men det kommer inte, som det har diskuterats, bli något krav på åldersneutrala premier. Ett sådant förbud skulle, enligt regeringen, slå hårt mot flera försäkringsgrenar. I remissen föreslås istället ett generellt undantag för försäkringstjänster.
Anledningen till det föreslagna undantaget är risken för moturval. Man diskuterar också EU-domstolens förbud mot kön som en parameter vid premiesättning.
Variabeln ålder är redan i dag en viktig faktor bland annat vid fastställandet av premier, särskilt när det gäller motorförsäkring där en bilförare över 55 år betalar nästan hälften av vad en förare under 25 år gör. Det är dessutom uppenbart att ålder har stor betydelse vad gäller liv- och sjukförsäkringar. Ett förbud mot diskriminering på grund av ålder är svårt att föreställa sig beträffande många försäkringstyper och skulle vad gäller många andra uppenbarligen kräva en omfattande översyn av gällande avtal och bedömningskriterier, vilket kan antas ta tid och resurser i anspråk. Det nu sagda talar starkt för att försäkringar bör undantas från det föreslagna förbudet mot diskriminering, skriver man i lagrådsremissen.
Regeringen fyller också på med ytterligare undantag mot förbudet att diskriminera på grund av ålder. Bland annat undantas åldersgränser som är reglerade i lag. Det ska också göras ett generellt undantag för åldersgränser som kan anses berättigade, men som saknar lagstöd. Som ett sådant exempel kan nämnas minimiålder för entré till restauranger eller nattklubbar. Det är alltså bara oberättigade och kränkande åldersgränser som blir förbjudna.
Vi har en märklig syn på ålder i Sverige där vi alldeles för ofta slarvar bort äldres kompetens. Det är sannolikt förklaring till att ålder tillsammans med kön är de vanligaste grunderna för upplevd diskriminering i Sverige. Mot den bakgrunden är jag glad att vi i dag kan stärka diskrimineringsskyddet och på så sätt ge människor möjlighet att få upprättelse samt ändra attityder kring ålder, säger integrationsminister Erik Ullenhag, som också har ansvar för diskrimineringsfrågorna, i en kommentar.
Den nya lagstiftningen föreslås börja gälla den 1 januari 2013.