Bengt-Åke Fagerman, koncernchef på Skandia, är inte jätteimponerad över Folksams beslut från förra veckan att utvidga representationen i bolagets stämma.
Det ömsesidiga Folksam har, som Pensionsnyheterna tidigare har berättat, beslutat att ge representation åt ett antal nya organisationer och nu har man också öppnat upp för organisationer som inte traditionellt hör till folkrörelsesfären. Men Bengt-Åke Fagerman, vars Skandia nu står i början av en process att ta fram en egen representation för sina kunder/ägare, är alltså inte så väldigt imponerad.
Dagens Industri kallar det en mindre maktrevolution och det är säkert sant ur Folksams perspektiv. Jag kallar det snarare en storm i ett vattenglas skriver Bengt-Åke Fagerman i ett blogginlägg på Skandias webbplats.
Enligt honom är det fortfarande för tidigt att se hur Skandias igen ägarstyrningsmodell ser ut i detalj, men konstaterar att de har en annan syn på vem som bäst representerar kunderna bäst än vad Folksam har. I Folksam sköts ägarstyrningen genom att ett antal organisationer, bland annat KF, LO, Riksbyggen och HSB.
De här är alla lovvärda organisationer som jag är övertygad om vill gott för sina medlemmar. Men om vi var ett börsnoterat bolag, du ägde aktier och ville ge någon en fullmakt att representera dig på vår bolagsstämma, skulle du välja just Kyrkans Akademikerförbund eller Riksbyggen?, skriver Bengt-Åke Fagerman.
Nej, som ett kundägt bolag på 2000-talet måste vi rimligen ha en bolagsstyrning där Skandia Liv-kunderna, som ju är våra ägare, själva sitter i framsätet. Thulestiftelsen, som ska utveckla vår bolagsstyrningsmodell, har som utgångspunkt att ni som är kunder själva eller via representanter på bolagsstämman verkligen ska vara med och påverka. Våra 1,2 miljoner kunder ska ges riktig kundmakt. En sådan makt tycker jag inte finns när så gott som alla representanter i stämman utses av organisationer som i grunden arbetar med andra frågor än dina försäkringar, skriver han.