Igår fattade pensionsgruppen beslut om att göra en översyn av Premiepensionssystemet. Skälet är att de fem partierna bakom pensionsöverenskommelsen anser att det finns brister i systemet, bland annat att det uppstår så stora skillnader i utfall mellan olika sparare.
Att systemet skulle ses över fattade Pensionsgruppen beslut om redan i december och sedan dess har frågan beretts internt i regeringskansliet.
- När det beslutet fattades fanns inga papper eller underlag. Nu finns det en uppdragsbeskrivning som i stort beskriver problembilderna med det nuvarande PPM-systemet, säger Johan Stuart, politiskt sakkunnig hos Ulf Kristersson, till Pensionsnyheterna.
De punkter som man vill ta upp är om Premiepensionssystemet, med sin möjlighet till placeringar på kapitalmarknaden, skapat den hävstång i förhållande till inkomstpensionen som man hoppades på. Vidare vill man veta om utformningen av systemet blivit optimalt.
- Där är frågan egentligen om 825 fonder att välja mellan verkligen är det optimala sättet att skapa valmöjligheter för pensionsspararen, säger Johan Stuart.
Man vill också ha svar på vad den ökade exponeringen mot aktiemarknaden, både inom tjänstepensioner och via PPM-systemet, får för effekter på risknivån och det möjliga pensionsutfallet för individerna. Dessutom vill man veta vilka systematiska skillnader som uppstår mellan sparare som gör ett val vid ett tillfälle och sedan aldrig ser över sin portfölj i förhållande till de som är mer aktiva.
Den utredning som nu tillsätts kommer inte att ha formen av en statlig utredning utan snarare blir det en intern rapport som ska komma med underlag och förslag till förändringar till Pensionsgruppen. Även om mandatet är öppet är det dock tveksamt om rapporten kan komma att innebära förslag på att skrota hela PPM-systemet, vilket ibland anförts i debatten. Varken centern eller folkpartiet har lust att ändra systemet i grunden, vilket gör att det alternativet inte är genomförbart, så som korten nu ligger. Det är heller inte nämnt som ett alternativ i uppdragsbeskrivningen.
Vem som ska få uppdraget att författa rapporten är ännu inte klart men något namn verkar man dock ha på lut, eftersom man sagt att det ska offentliggöras inom en vecka.
Utredaren, och eventuella experter som kan komma att kopplas till studien, kommer att få ett knappt år på sig och ska redovisa sin rapport i mars 2013.