EU-kommissionen föreslår att det införs en ny lag som gör det möjligt för myndigheter inom EU att utestänga bolag från delta i upphandlingar om de är hemmahörande i länder som själva har restriktioner mot utländskt deltagande i offentliga upphandlingar.
EU-kommissionen skriver i en kommentar till lagförslaget att företag från hela världen kan delta i offentliga upphandlingar inom EU, däremot är EU-företag ofta förhindrade att delta i upphandlingar på andra marknader.
Runt 84 procent av kontrakten inom EU är tillgängliga för företag i hela världen, endast försörjningssektorn och försvaret har restriktioner för vissa länder. I USA får utländska företag däremot bara lämna anbud på 32 procent av kontrakten, i Japan är andelen bara 28 procent och i Kina i stort sett försumbar.
För att skapa balans i detta vill kommissionen nu sätta hårt mot hårt och föreslår att upphandlande myndigheter ska kunna utesluta anbudsgivare från länder utanför EU om kontraktet är värt mer än 5 miljoner euro och i huvudsak gäller varor eller tjänster som inte omfattas av internationella avtal.
Om ett land regelbundet diskriminerar europeiska leverantörer, kan kommissionen först försöka att nå en förhandlingslösning. Om detta misslyckas kan kommissionen begränsa tillträdet till EU:s marknader för landets företag t.ex. genom restriktioner för en viss sektor eller genom strafftullar, skriver EU-kommissionen.
Vilken effekt detta får på offentliga upphandlingar av försäkrings- och pensionstjänster är oklart.