NYHETSARKIVET
30 mar 2012 12:44
Regeringen tillsätter utredning om tjänstepensionsbeskattning
Igår fattade regeringen beslut om att tillsätta en utredning om ”reglering av tjänstepension samt beskattning av livförsäkringsföretag.” I direktiven till utredningen står att utredaren ska ”kartlägga graden av konkurrensneutralitet i skattereglerna och de olika civilrättsliga reglerna för tjänstepensionssparande” och föreslå hur dessa ska göras mer neutrala.

Bakom de här formuleringarna ligger de olika och ibland disparata regler som gäller om ett företag väljer att trygga sina pensioner på konto i balansräkningen, via stiftelse eller genom försäkring.

Några av de frågor som utredaren får att fundera över är följande:
• Hur ska tryggande i så kallade egenregilösningar göras neutralt med försäkringstryggande?
• Behöver reglerna ändras så att det blir möjligt att med avdragsrätt ”läka” en pensionsstiftelse som blivit underkapitaliserad på grund av värdefall på börsaktier, något som i dag inte är möjligt?
• Kan dubbelbeskattningen av kontotryggade pensioner undvikas så att man inte som i dag både drabbas av inkomstskatt (i företaget) och avkastningsskatt, något som ger en högre skattebelastning vid kontotryggande än vad som gäller för försäkringsalternativet?
• Hur kan reglerna för avdragsrätten förtydligas så att Tryggandelagen och Inkomstskattelagen rimmar bättre med varandra och gör det möjligt att använda sig av den så kallade kompletteringsregeln?

Det senaste problemet har uppmärksammats av den numera pensionerade pensionsexperten Anders Palm som under många år påpekat flera av bristerna i lagstiftningen och som nu ska utredas. Han menar dock att det inte finns tid att invänta en utredning på det här området utan vill här se en omedelbar och helst retroaktiv verkan som gör löpande tryggande möjligt enligt kompletteringsregeln, något som Högsta Förvaltningsdomstolen i en dom från 2011 inte accepterat.

Utredningen ska även göra en översyn av reglerna i Tryggandelagen och se hur man ska hantera begreppet ”allmän pensionsplan” som förekommer i lagtexten och som tagit sikte på kollektivavtalsgrundade pensionsplaner ska ges en modernare innebörd. Ursprungligen gällde i praktiken att alla avsättningar som kollektivavtalsparterna fattade beslut om alltid var avdragsgilla men när avdragsreglerna ändrades under 90-talet har ett antal kollisioner skapat problem med avdragsrätt för pensionstryggande. Ett exempel är till exempel att företagens inte haft full avdragsrätt för premier till ITP-planen under vissa omständigheter.

Utredarens ska också överväga om reglerna för företagens gottgörelse ur pensionsstiftelser är tillräckligt tydliga.

Av direktiven ser det ut som att man fångat de flesta av de problem som uppstått genom alla lagändringar som skett sedan Tryggandelagen infördes 1968. Det kommer att bli ett styvt jobb för en utredare att skapa ordning i alla gamla system, något som man verkar medveten om på Finansdepartementet. Utredaren får nämligen tid på sig till februari 2014 med att komma med sitt betänkande.

Som vanligt gäller att de förslag som lämnas ska vara offentligfinansiellt neutrala vilket betyder att det inte handlar om att sänka skatterna på området och om ”förslagen innebär minskade intäkter ska finansiering därför föreslås inom det berörda området”.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907