I och med att Länsförsäkringar Liv stängt bolaget för nyteckning har det uppstått rykten om att man nu planerar att införa intern flytt- rätt inom Länsförsäkringar. Det skulle då innebära att de försäkringar som idag inte har flytträtt skulle erbjudas det men bara så länge man flyttar till LF:s fondförsäkringsbolag Fondliv. Men det är ingenting som Länsförsäkringar Livs vd Jörgen Svensson hört talas om. Och hans målsättning är tydlig.
Vi har idag flytträtt på allt som är tecknat efter 2005. Att vi inte har det på det resterande beståndet beror på att vi inte har IT-system för att klara av full flytträtt på de delarna ännu. Totalt innebär det att omkring 25 procent av kapitalet på 100 miljarder kr i Länsförsäkringar Liv går att flytta i dagsläget, säger Jörgen Svensson till Pensions- nyheterna.
I och med att fondlivbolaget, som tidigare ägdes av det ömsesidigt bedrivna livbolaget, sålts till LFAB för fem miljarder kr är det lätt att dra slutsatsen att man nu kommer att satsa stort på att försöka få in ny affär. Detta eftersom man i de lokala Länsförsäkringsbolagen, som stått för fiolerna, vill ha avkastning och pengarna tillbaka på sin investering.
Alternativ i fondförsäkring
Ett lätt sätt att få in pengar skulle då vara att försöka flytta ut kunder ur livbolaget och istället erbjuda dem alternativ inom fondförsäkring.
Då skulle man öppna bolaget för flytträtt men bara internt inte med möjlighet att gå till konkurrerande bolag, så länge inte lagen kräver det.
Det är dock ingenting som Jörgen Svensson hört talas om.
Det har jag inte hört något om. Vi i ledningen för livbolaget och styrelsen har ett ansvar att se till att kunderna inte far illa av att bolaget stängts för nyteckning, säger han.
Kommer inte bli av
Även om han inte har hört talas om någon intern flytträtt så är han tydlig med att det heller inte kom- mer att bli så.
Om och när det blir flytträtt kommer det att vara fritt för kunderna att flytta vart de vill. Vi bejakar flytträtten, men har hittills varit begränsade av våra system, säger han.
Sen är det upp till fondlivbolaget att erbjuda nya lösningar till våra kunder och vi kommer att analysera de erbjudanden som deerbjuder. För yngre kunder som inte varit med så länge kan det vara bra att flytta ut. Det kan både de yngre kunderna, och de äldre som blir kvar, att tjäna på. De som nyligen kommit in bidrar till att dra ned sol- vensen och därmed förmågan för livbolaget att skapa en bra avkastning, säger han.
Styrelsens ska bry sig om
Gunnar Wetterberg, styrelseledamot i Länsförsäkringar Liv, menar att det är styrelsens sak att se till att bry sig om kunderna i det stängda bolaget.
Det måste styrelsen göra. De som blir kvar i ett bolag som stängts för nyteckning ska inte komma sämre ut för att de stannar. Om de lämnas i sticket skulle det skada Länsförsäkringars varumärke. Länsförsäkringar har ju hela bredden av andra försäkringar och det skulle kunna skada bolaget om en del av beståndet inte hanteras på rätt sätt, säger han till Pensionsnyheterna.
Historien har visat att ömsesidiga livbolag som bedrivs i koncerner inte behöver vara särskilt rädda för att spararna ska lämna familjen, även om flytträtten görs allomfattande. I Handelsbanken Liv, som stängt sitt traditionella försäkringsbolag för nyteckning, har spararna
flyttat ut nästan hälften av kapitalet, drygt 11 miljarder kr. Av dessa har 10 miljarder gått till bankens egna fondförsäkringsbolag. Bara 1 miljard eller omkring 10 procent har flyttats till konkurrenter.
Så om Länsförsäkringar Livs kunder är lika lojala mot sitt bolag som Handelsbankskunderna är mot sin bank behöver de olika Länsförsäkringsbolagen inte vara oroade.
Kunderna stannar, på ett eller annat sätt, kvar i familjen.
Men friplanskunder får redan nu flytta kapital internt...
Länsförsäkringar Liv har en produkt, Friplan, som redan i dag har flytträtt, även på äldre sparande. Och lagom till stängningen av LF Liv har bolaget
nu sett till att förtydliga alla försäkringsvillkor så att det blir möjligt för alla friplanskunder att flytta såväl nya premier som gammalt kapital.
Friplanen är en produkt som Länsförsäkringar erbjuder sina sparare och som gör det möjlighet att välja mellan koncernens tre olika förvaltningsformer, traditionell försäkring, Nya Världen och fondförsäkring.
De kunder som valt friplanen har enligt Länsförsäkringar alltid, oavsett när försäkringen tecknats har
haft rätt att byta förvaltningsform för premiebetalningar och inför utbetalningen, enligt Länsförsäkringar Livs vd Jörgen Svensson.
Han skriver i ett mejl till redaktionen att rätten att byta förvaltningsform före utbetalningstid-punkten har införts under senare år och denna rätt, som egentligen är flytträtt, inte är homogent beskriven i våra olika villkorsut- gåvor.
Öppnar för flytträtt
Nu har man alltså strömlinjeformat villkoren och öppnar därmed för flytträtt även på sparande i Friplan tecknat före 2005. Detta är för övrigt något som Länsförsäkringar beskriver som en nyhet för mäklar-
kanalen och som man lagt ut såväl på webben som i Mis, informations- systemet för förmedlarna. Nyheten publicerades den 27 oktober i år.
Vi har nu förenklat vårt regelverk så att det tydligt framgår att alla friplanskunder kan byta förvaltningsform på kapitalet såväl under spartid som inför utbetalning. Att sedan transaktionen rent administrativt genomförs som en flytt av pensionskapital är en konsekvens av arådande regelverk och att vår verksamhet bedrivs i två juridiska enheter, skriver Jörgen Svensson och affärschefen Roger Lidberg.
Äldre produkter
De båda påpekar att lejonparten av det kapital som ligger i friplan
har tecknats efter 2005 och att det på detta kapital redan finns flytträtt.
Omkring tre fjärdelar av kapitalet i livbolaget ligger i äldre produkter som fortfarande inte har flytträtt på grund av att man saknar system-stöd för att flytta det.
Jag tror nog att det kommer att bli en del internflyttar på sikt, även om det inte är bråttom som vi ser det. Det är ju främst på sikt som Länsförsäkringar livs förmåga att ge bra avkastning ser mörk ut. Det som händer nu initialt är väl att kunder/mäklare styr över premier till fond alternativt till trad i Skandia och AMF, säger en försäkrings- förmedlare som i det rådande läget vill vara anonym.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 10, 2011