KPA Pension, Danica och Nordnet trumfar under konkurrenterna i KAP-KL när de nya avgifterna träder i kraft efter nyår. KAP-KL som helhet följer avgiftsnivåerna som sattes i PA03 med små variationer.
Som Pensionsnyheterna tidigare rapporterat krävde parterna att en traditionell försäkring skulle ha en förvaltningsavgift på som mest 0,20 procent.
Det är också där samtliga bo- lag som valt att ha traditionell försäkring i KAP-KL, AMF, Folksam, SPP och Swedbank, valt att lägga sig. Undantaget är KPA som kom- mer att ta 0,15 procent i avgift. Det framgår av en sammanställning av avgifterna i KAP-KL som KPA publicerat.
Små skillnader
Inom de olika fondkategorierna är inte skillnaden mellan de olika bolagen särskilt stor. De flesta bolagen tar en förvaltningsavgift på 0,40 procent i sina entrélösningar. Undantagen är Danica, 0,32 procent, Handelsbanken, 0,35 procent, och Nordnet, 0,22 procent.
AMF ligger lågt
Mönstret är liknande i de övriga fondkategorierna. Inom Nya marknads- och länderfonder ligger de flesta kring 0,90 procent medan SPP sticker ut något med en avgift på 0,78 procent.
Långa räntefonder har i regel en avgift på 0,30 eller 0,20 procent. AMF har dock valt att ha en avgift
på 0,15 procent. Bland korta räntefonder ligger avgifterna i regel på 0,20 procent. AMF har också där 0,15 procent men undertrumfas av Nordnet, 0,13 procent, och Dani- ca, 0,09 procent. Danica är också lägst på Hedge- och absolutfinder. De har en avgift på 0,62 procent jämfört med den stora majoritetens 0,80. De valbara bolagen har också rätt att ta ut en fast avgift varje år av kunderna. De flesta har lagt sig på maxgränsen, 75 kr. KPA tar 48 kr medan Danica, Avanza och Nordnet väljer att inte ta någon avgift alls.
De nya avgifterna för KAP-KL träder i kraft vid årsskfitet.
Avgiftsnivåerna sänks även för tidigare intjänat pensionskapital från 2014. Då införs även flytträtt på kapitalet. Att det drar ut på tiden beror dels på att parterna vill ha mer tid att planera införandet av flytträtt, men också på att man inte vill införa ett system som riskerar att gå stick i stäv med förslagen om flytträtt i den pågående Livförsäkrings- utredningen.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 10/11