We can ́t educate everyone in Vladivostok... The education has to be relevant for the job. Write that. Håkan Danielsson, som hastigt lämnade jobbet som vd för Länsförsäkringar AB efter fiaskot med om- bildningen av livbolaget, har skaffat sig en helt ny utmaning. Sedan fem månader tillbaka är han högste chef för 5 500 anställda i det ryska försäkringsbolaget Rosno. De finns utspridda på drygt 300 platser i Ryssland och många hör av sig med frågor under den regelbundet återkommande chatten med chefen. För det är chefen man vill ha svar ifrån. I Ryssland bestämmer chefen, eller president som är hans egentliga titel, allt.
Jag behöver inte ens ha någon styrelse, men jag har samlat en ledningsgrupp. Jag vill höra många åsikter innan jag bestämmer mig, berättar han för Pensionsnyheterna som träffar honom på Rosnos huvudkontor i Moskva.
Det är 123 mil mellan Stockholm och Moskva men på plats känns det som att man kommit betydligt längre från Stockholm. Han har inte bara bytt bostadsort, språk och kul- tur. Det är en helt ny värld.
Vita fläckar
Och för en försäkringsman finns det många vita fläckar att utforska. Saker som kan vara självklara i
Sverige är otänkbara i Ryssland. Det gäller till exempel tilliten mellan människor.
Det finns ingen tillit. Folk litar inte på någon. Det gör till exempel att man gör alla affärer med kontanter. Våra försäkringar säljs nästan uteslutande av agenter som knackar på hos människor och tar in premierna kontant och skickar till oss. Och automatiska förnyelser är inte att tänka på, berättar Håkan Danielsson, som själv får acceptera att cash is king. Varje månad får han gå till bankomaten och ta ut 150 000 rubel, motsvarande 30 000 kr, för att betala sin hyresvärd för lägenheten han hyr.
Visst finns det internetbanker i Ryssland men det är främst ungdomar som använder sig av dem. Och att spara pengar på konto är det få som gör. Man vet aldrig vilket värde de kan ha i framtiden. Därför är det viktigare att fokusera på här och nu.
Jag känner en ryska som hade ett bankkonto med motsvarande 50 000 dollar på. När valutan gjordes om kunde hon konstatera att det bara fanns 50 dollar på kontot. Sådant sätter spår hos människorna här, förklarar Håkan Danielssons högra hand, vice vd Stefan Schmid, som via Rosnos ägare, tyska Allianz, också flyttat till Moskva.
Stefan Schmid är i dagsläget
chef för det fusionsarbete som ska göra att tre Allianzägda bolag blir ett, en process som kommer att göra Håkan Danielsson till capo di tutti capi, genom en total sam- manslagning.
Industriförsäkring
De bolag som slås samman är då först Allianz Ryssland, ett bolag som startades för att följa med de tyska storföretagen när den ryska marknaden öppnades i början av 90-talet och som ägnar sig åt industriförsäkring. Sen har man även bolaget Progress, ett litet helryskt entreprenörsdrivet bolag som, i likhet med Rosno, erbjuder bil- och sjukvårdsförsäkringar, de viktigaste försäkringstyperna på saksidan. Rosno har även en snabbt växande livrörelse, men då är det främst risk- försäkring på livsidan man erbjuder.
Sammanslagningen innebär att Håkan Danielsson kommer att basa över betydligt färre anställda än dagens 5 500. Hur många vet bara Håkan Danielsson, hans ledningsgrupp och Pensionsnyheterna. Fast vi har lovat att inte berätta om det än.
Vi som följt Håkan Danielsson under bantningen av Länsförsäkringar AB då 350 personer fick gå känner igen tagen.
Den omorganisationen blev faktiskt väldigt bra, säger Håkan Danielsson när han blickar i back- spegeln.
Lika bra gick det inte med ombildningen av LF Liv till vinstutdelande. Finansinspektionen vägrade att godkänna villkoren vilket ytterst blev den kabinettsfråga som gjorde att Håkan Danielsson fick lämna företaget.
Finansinspektionen förstod ju inte ens vår produkt. Jag förklarade för dem hur den egentligen ser ut och fungerar men det vägrade de att acceptera. De sa bara att då har vi en avvikande mening. Det var inte klokt, säger han.
Han är fortfarande övertygad om att det hade varit en bra affär för livspararna att gå med på en om- bildning, även om det idag säkert hade varit jobbigt för ägarna, de ömsesidiga Länsförsäkringsbolagen, som i det nu pressade läget hade fått skjuta in nytt kapital.
Dröm i uppfyllelse
Så här sett i efterhand verkar det gamla ordspråket inget ont som inte för nåt gott med sig passa in perfekt på Håkan Danielsson som nu ser en gammal dröm gå i uppfyllelse.
Det är jävligt skönt att jag fått den här chansen. Jag har länge drömt om att få jobba utomlands, komma någon annanstans, lära mig ett nytt språk och en annan kultur. Och nu är jag här.
Han erkänner att han inte bara handplockades från ledigheten till jobbet, utan att han själv varit aktiv och faktiskt bett om möjligheter i sitt stora nätverk. I det ingick Allianz i Tyskland som kom upp med två alternativ. Ett chefsjobb på huvudkontoret i München eller den ryska utmaningen. Och det var ingenting han tänkte länge på.
En minut funderade jag. Inte mer. Familjen hade nog hellre sett att jag tagit jobbet i Tyskland, men det var ingenting för mig. Nu är mina tre barn stora, den yngsta är 18 och pluggar utomlands, och då tycker jag att det kan vara ok att vi nu gör saker på olika håll säger han.
Så fru och barn kommer på besök ibland, men mest umgås de över Skype. Jobbet i Moskva är inget man sköter på vanlig kontorstid. Och han har bara varit hemma i Sverige två gånger sedan i juni.
Det är ofta som jag slutar vid elvatiden på kvällarna. Något som slår mig här är att folk jobbar mycket mer och bättre än i Sverige. De har en annan inställning till jobbet, säger han.
Hierarkisk organisation
Något som definitivt är annorlunda är den hierarkiska arbetsorganisationen där man aldrig säger emot en chef eller ens funderar över att uttala något som kan låta kritiskt.
Jag frågar hans ryske vice vd Dmitry Popov om han tycker att Håkan, som
är känd för att vara viljestark, är envis eller stubborn på engelska och får det här svaret:
I have been called stubborn myself and I know it is not a nice word in English. But I would never use a not nice word to describe my boss, säger han.
Med chefskapet följer en hel del privilegier. Till dessa hör en kontorssvit med eget badrum, eget sammanträdesrum och förstås egen hiss från garaget där hans chaufför och direktörslimousinen ständigt står standby.
Tänk jag brukade skoja om Skandiadirektörerna som hade egen hiss. Nu har jag en själv, säger han.
Men som svensk har han ändå lite problem med att ha eget tjänstefolk.
Jag har skickat hem chauffören i kväll, säger han när vi träffas för att äta middag, hur bra känns det på en skala att låta honom sitta och vänta i bilen medan vi äter middag?
Inget bråk
I området där Rosno har sitt kontor och där Håkan själv flyttat in, är det för övrigt inga problem att röra sig till fots på kvällarna.
Jag är tryggare när mina barn är ute här om kvällarna än jag är när de är i Stockholm. Den här delen av Moskva är så dyr att det inte finns något bråk här. De som bråkar har inte råd att vara här, konstaterar han.
Nu har det gått några år sedan han lämnade vd-jobbet på Länsförsäkringar. Frågan om han fick sparken eller inte besvarar han så här:
Det var som det brukar heta, en gemensam överenskommelse men det var vägs ände. Om man drivit något hårt och det inte blir nåt så avgår man.
Han lämnade Tegeluddsvägen, for hem till Sollefteå och sköt en älg. Men någon riktig semester blev det inte. Han startade ett byggbolag som fabrikstillverkar betonghus i byggsatser och som är färdiga att ställa upp ungefär som Lego-klossar.
Jag var tvungen att lämna det bolaget, men jag hann med att vara i Kina och visade husen och intresset var stort. Jag tror att det är en jättebra idé, även om den svenska byggbranschen inte visade något större intresse för att förbättra sina processer.
Förenkling
Sån är han. Det finns ständigt processer som kan förenklas, göras smidigare och enklare. Och helt utan vördnad mot sin gamla arbetsgivare Länsförsäkringar tog han också på sig att ta fram en skogs-försäkring åt bönderna i LRF.
De ville ha en enkel försäkring utan några villkor, ungefär som fullt arbetsför i sjukförsäkringarna. Det här har ju varit så producentstyrt att man aldrig accepterat försäkringar utan enorma krav på detaljer om den försäkrade skogen. Men vi gick ut och upphandlade försäkringen på marknaden och det blev IF som vann upphandlingen. Läns- försäkringar kom inte ens in med någon offert...
Håkan Danielsson kan nog bäst beskrivas som osentimental, något som de anställda i det fusionerade Rosno antagligen kommer att få lära sig den hårda vägen.
Mycket handlar om att ta bort de många olika ledningsnivåerna, lite grann är det att riva pyramiderna som Jan Carlzon gjorde på SAS på 80-talet, säger han.
Nu handlar det om att kommunicera den saken för de anställda. Det innebär att President Daniels- son får turnera runt från Vladivostok till Sankt Petersburg och kommunicera affärs- och bemanningsplaner för de anställda. På ryska.
Man måste tala språket för att klara det här jobbet. Jag började på en Berlitzutbildning några månader innan jag åkte över. De sista veckorna var otroligt intensiva, då var det ryska från 8-17 varje dag och nu tycker jag att det fungerar bra. Fast jag har lättare att tala själv än att lyssna på andras samtal.
(Det finns nog en och annan som träffat Håkan som kan intyga att det i någon mån förhåller sig på samma sätt på svenska.)
Elddop
Nu har han också fått sitt elddop i form av radiointervjuer på ryska där planerna för det framtida Rosno diskuterades. Samma dag som Pensionsnyheterna tittar in finns hans bild också på framsidan av den ryskspråkiga versionen av tyska Handelsblatt, där han fått förklara fusionen, som ska vara genomförd i april 2012.
Men Håkan Danielsson ser inte sig själv som någon städgumma som ska genomföra ett projekt och sedan åka hem till Sverige igen. Hans plan är att stanna länge i Ryssland.
Den första frågan alla ställer är hur länge stannar du här? Jag brukar svara att jag blir kvar till 2018. Det är en bra tidpunkt för då spelas fotbolls-VM i Ryssland och då vill jag vara här.
Han verkar inte heller sakna Sverige eller möjligheten att jobba i fosterlandet.
Jag kan inte se något jobb i Sverige som jag hellre skulle vilja ha än det här. Jag är klar med svensk försäkring. Det enda jag saknar är jakten hemma och min hund.
Rysk jakt har han redan blivit inbjuden till under sina resor i det vidsträckta landet.
Jag hoppas kunna få vara med på björnjakt i Kamtjatka. Jag har blivit inbjuden och det skulle vara häftigt att vara med om.
Det tycker säkert inte den ryska björnen.
Ur Pensionsnyheterna Analys nr 10/11