I fredags kom domen i stora tvisten mellan Svenskt Näringsliv och SPP Liv om värdesäkringen av ITP-pensionerna. Som vi kunde berätta i fredags förlorade Svenskt Näringsliv, men organisationen bestämde sig för att överklaga bara några timmar efter det att domen meddelats.
Domen kom kl 13.30 och redan kl 16.15 berättade Svenskt Näringsliv på sin hemsida att man skulle överklaga.
Enligt Svenskt Näringslivs försäkringsexpert Hans Gidhagen, som varit med i processen, var det ingen strategi man gjort upp om redan innan domen föll, utan ett beslut som alltså togs när man läst den 28-sidiga domen.
Enligt SPP Liv var domen solklar och SPP Livs ombud advokat Torgny Wetterberg reser frågetecken om Svenskt Näringsliv kommer att få prövningstillstånd i hovrätten.
- Det står ju Svenskt Näringsliv fritt att överklaga men domen var ju solklar. Det blir inte mer rätt i hovrätten än vad det var i tingsrätten, säger SPP Livs Torgny Wetterberg till Pensionsnyheterna.
Per Andelius, tidigare försäkringsjurist på Skandia och avgående vd för mäklarorganisationen SFM, tycker även han att domen är riktig och glasklar men lutar åt att man kommer att få upp målet i hovrätten.
- Svenskt Näringsliv bör kunna få prövningstillstånd eftersom saken är principiellt viktig. Jag tycker domen är riktig och glasklar, men den täcker bara en fråga som är prejudiciell, nämligen om det finns ett försäkringsvillkor som är identiskt med kollektivavtalet. Övriga frågeställningar kom inte att omfattas av avgörandet eftersom de inte hade relevans när domstolen fann att försäkringsavtalet inte innefattande indexåtagandet, säger han.
Svenskt Näringsliv har nu tre veckor på sig att formulera sitt överklagande. Om man får prövningstillstånd i hovrätten kommer det att bli en process som avgörs av fyra domare i så kallad fyrsits. Detta eftersom det var tre domare i tingsrätten och när hovrätten ska överpröva tingsrättens beslut blir det per automatik ytterligare en domare.
I hovrätten kommer man dock inte att upprepa hela processen utan då kommer rätten endast att ta del av det skriftliga materialet och de olika vittnesmålen som spelats in på video i tingsrätten.