I dagarna har det blivit klart att Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, genom sitt inköpsbolag SKL Kommentus Inköpscentral AB, ska genomföra en ramupphandling för pensionsadministration och försäkringar som omfattas av KAP-KL.
Hittills har varje kommun gjort upphandlingar själva eller i mindre, oftast regionala, samarbeten, men med den kommande upphandlingen är tanken att det ska finnas centralt upphandlade och kvalitetssäkrade alternativ som kommuner och landsting som önskar ska kunna ropa av. Även de kommun- och landstingsägda bolagen som är med i Pacta ska kunna utnyttja de alternativ som handlas upp.
- Det har varit lite si och så med de upphandlingsunderlag som de olika kommunerna och landstingen tagit fram hittills. De har klippt och klistrat lite i gamla underlag, vilket lett till att kvaliteten inte alltid blivit bra, berättar Stellan Kolbäck, vd för konsultbolaget Säkra Södra Berget AB, som fått uppdrag att på konsultbasis förbereda upphandlingsunderlagen.
Tanken är att man ska ha pensionsadministratörer och försäkringsgivare klara till den planerade avtalsstarten i december 2012.
Upphandlingen omfattar tjänster för pensionsadministration, valcentral och försäkringslösningar avseende tjänstepensioner inom pensionsavtalet KAP-KL. Ramavtalet avser pensioner för samtliga anställda inom kommun och landsting.
Syftet med upphandlingsprojektet, enligt SKI, är att ge medlemsservice till SKL:s medlemmar genom att upphandla ett mycket komplext tjänsteområde som kräver specialistkompetens säger Maria Lilja på SKI i ett skriftligt uttalande.
Normalt har pensionsadministration upphandlats i treåriga avtal, något som resulterat i en omfattande upphandlingsbyråkrati. Med den nya upphandlingen vill man hjälpa till och förenkla processerna.
Målet är att upphandlingsprojektet ska resultera i ändamålsenliga ramavtal och attraktiva villkor som stödjer de upphandlande myndigheterna på ett effektivt sätt, säger Maria Lilja.
Pensionsadministrationen i kommuner och landsting kostar uppskattningsvis omkring 2 miljarder kr om året. Till det kommer kostnaderna för inlösen av pensionsskuld, försäkring av premiebefrielser, efterlevandepensioner och försäkring av förmånsbestämda delar i den så kallade FÅPEN, (förmånsbestämd ålderspension, reds anm.).
Säkra Södra Berget AB verkar som professionell konsult inom pensioner och försäkringar och erbjuder sina tjänster främst till kommuner, kommunala bolag och landsting. Bolaget ägs av Stellan Kolbäck, tidigare chef för SPP:s kommunaffär, och två bolag inom Säkragruppen. Ansvariga för upphandlingen är Maria Lilja från SKI samt Stellan Kolbäck och Lilian Orgulan Eriksson, båda delägare i Säkra Södra Berget.
Södra Berget AB fick under slutet av 2011 även uppdrag att på konsultbasis biträda Kyrkans Pensionskassa med en större upphandling av pensions- och försäkringsadministration för 23 000 anställda inom svenska kyrkan. Det uppdraget ska vara avslutat under 2013.