Pensionsmyndigheten menar att pensionernas utveckling kan följa inkomstutvecklingen mer än den gör nu. Det skriver man i den rapport som man i dag lämnat till regeringen och pensionsgruppen om olika beräkningsregler i inkomstpensionssystemet.
I en rapport till regeringen analyserar Pensionsmyndigheten beräkningsreglerna för inkomstpensionen. Konstruktionen av inkomstindex och reglerna för balanseringen kan förbättras, men för 2010-2011 hade alternativa sätt att räkna inte inneburit högre pensioner.
En bidragande orsak till den kraftiga balanseringen 2010 och 2011 är att inkomstindexets utformning medför finansiell instabilitet vid skiften i inkomsttillväxttakt. Negativ finansiell påverkan vid skiften från hög till låg inkomsttillväxt, och positiv finansiell instabilitet vid motsatt utveckling av inkomsttillväxttakten. För att minska eller helt undvika denna instabilitet behöver utjämningarna och eftersläpningen i inkomstindexets mätning av inkomstutvecklingen minskas eller undvikas helt. Det är möjligt att åstadkomma, men kommer sannolikt att leda till större variationer i inkomstindex jämfört med vad nuvarande utformning innebär, skriver Pensionsmyndigheten i sin rapport.
Det ska påpekas att pensionerna inte hade varit högre i dag utan denna fördröjningseffekt eller eftersläpning av inkomstindex. Däremot hade pensionerna utvecklats mer i takt med den allmänna inkomstutvecklingen och balanseringen hade varit mindre omfattande. Det hade gett tydligare information om orsakerna till pensionernas utveckling. För pensionssystemet har det ekonomisk betydelse att anpassningen sker via inkomstindex och inte via balanstalet, säger Gudrun Ehnsson, enhetschef på Pensionsmyndigheten, i en kommentar.
Enligt uppdraget som Pensionsmyndigheten fick av regeringen i juni ska man utvärdera inkomstindex, beräkningsregler som ingår i balanstalet samt delningstalen. Utvärderingen ska innehålla en analys av indexeringens och balanseringens funktion hittills och effekter för pensionssystemet, pensionärer och pensionssparare. Däremot ska inga förslag lämnas.