Regeringen har i dag beslutat om den lagrådsremiss som Pensionsgruppen i förra veckan ställde sig bakom.
(Den blev offentlig kl 16.34 idag varför vi på Pensionsnyheterna ännu inte hunnit fördjupa oss i innehållet, men ber att få återkomma.)
Förvaltningen av buffertkapitalet i pensionssystemet ska bli effektivare och mer ändamålsenlig. Reformerna innebär bland annat att antalet AP-fonder minskar och att kompetenskraven på styrelserna skärps, skriver regeringen i ett kortfattat pressmeddelande.
Som vi berättat tidigare ska AP 1 dela ut det pengar man förvaltar till AP3 och AP 4 i lika delar. Dessutom ska AP2 och AP6 i Göteborg fusioneras, samtidigt som AP 2 får större möjligheter att hantera onoterade tillgångar än de andra buffertfonderna. Detta för att tillvarata den kompetens som finns i 6 AP-fonden.
Politiken har alltid ett ansvar att tillvarata skattebetalarnas pengar. Eftersom stordriftsfördelarna i AP-fondssystemet är uppenbara är det befogat att minska antalet fonder, vilket sänker kostnaderna. De här åtgärderna kan med tiden spara in flera hundra miljoner kronor varje år som i förlängningen innebär miljardtillskott till pensionerna, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2026.