Av AMF:s kunder var det hela 60 procent som under 2023 tog ut sin tjänstepension tidsbegränsat och bland Alectas kunder har andelen som tar ut sin tjänstepension livsvarigt sjunkit från 70 till 60 procent.
I en studie från Jönköpings universitet från november 2024 konstateras att bara 40 procent tänker ta ut sin tjänstepension livsvarigt.
Trots att alla livbolags pensionsekonomer predikat i många år om att det är bättre att välja livsvarigt uttag för sin tjänstepension, så väljer alltfler att göra tvärtom.
"Det är en märklig utveckling. Livslängden ökar och vi är friska längre upp i åren. Så behovet av att ha pengar längre har ökat och inte minskat", säger Alectas pensionsekonom Staffan Ström till DN.
Äldreforskaren Boo Johansson tycker dock att det är rimligt att göra av med mer pensionspengar under de första pensionsåren, då de flesta har kraft och intresse att resa och göra det man vill. Och hans kollega Loretta Platts konstaterar att cirka hälften av oss inte lever förbi 80-årsdagen och då kan det vara ett rationellt val att inte planera för sin 90-årsdag.
I november 2024 publicerade forskaren Johannes Hagen och kolleger vid Jönköpings universitet studien Hur ser svenskarnas pensionsplaner ut? Studien bygger på de pensionsplaner som sparats ned i verktyget Uttagsplaneraren, som funnits hos minPension sedan 2019. Det är 128 000 personer som sparat ned 287 000 uttagsplaner under de fem första åren.
Av dessa var det bara 40 procent som tänkte ta ut sin tjänstepension livsvarigt och 20 procent som tänkte ta ut tjänstepensionen på 5 eller 10 år. Mer överraskande var att hela 40 procent tänkte börja ta ut både allmän pension och tjänstepension före 65 års ålder.
När effekterna av införandet av riktålder i pensionssystemet nu blir allt tydligare för alltfler människor kommer det praktiska agerandet inte stämma så väl överens med vad de angivit i Uttagsplaneraren.
Under de senaste 10-15 åren har den faktiska pensionsåldern legat ganska still kring 64,8 år även om det är fler som pensionerar sig tidigare och fler som pensionerar sig senare än vad som varit fallet tidigare. Men nu ser Pensionsmyndigheten att den faktiska pensionsåldern stiger sakta men säkert, när skatteeffekterna av riktåldern slår igenom.
/ Ola Hellblom