Nu har remissinstanserna fått säga sitt och de flesta har inga större invändningar mot förslagen.
Ekobrottsmyndigheten, Brå, Domstolsverket, Polisen och Kronofogdemyndigheten tycker att det är bra att reglerna skärps och tillstyrker.
Några är dock kritiska och bland dessa finns Finansinspektionen, som är den som utfärdar de tillstånd som krävs i enlighet med svensk lag eller unionsregleringen i EU.
Myndigheten verkar inte vilja leta upp företag som bedriver olovlig finansiell verksamhet utan tycker att det är något som borde göras av polisen och skriver:
"Det vore otillräckligt att utöka våra tillsynsbefogenheter för att lösa problemet med att verksamhet bedrivs utan tillstånd eller registrering. Vi anser att det vore mer resurseffektivt att ge brottsbekämpande myndigheter möjlighet att ingripa, då polisen oftare upptäcker dessa otillåtna verksamheter. Vi bedömer dock att det kommer krävas samverkan mellan FI och de brottsbekämpande myndigheterna om förslaget genomförs. Vi anser därför att formerna för detta samarbete bör klargöras i det fortsatta lagstiftningsarbetet."
FI anser däremot att straffansvaret inte bör omfatta även andra typer av finansiell verksamhet, "eftersom vi inte ser att det finns något tydligt behov av det."
Fondbolagens Förening ondgör sig över att det kan vara svårt att veta för finansmarknadernas aktörer att veta exakt vilka tillstånd som ska gälla för olika verksamheter och skriver:
"Föreningen avstyrker förslaget om straffansvar för den som bedriver finansiell verksamhet utan tillstånd eller registrering såsom det utformats i promemorian. Föreningen konstaterar att det många gånger är svårt att utifrån den näringsrättsliga regleringen bedöma om en viss verksamhet är tillstånds- eller registreringspliktig. Tillämpningsområdet för det föreslagna straffansvaret är inte tydligt och förslaget uppfyller därmed inte grundläggande krav på rättssäkerhet och legalitet."
Och i de egna leden, bland fondbolagen, är det inga problem, menar föreningen och skriver:
"Det omfattar därtill verksamheter - såsom fondverksamhet - där det inte framkommit problem med olovlig finansiell verksamhet av sådant slag som måste åtgärdas med straffansvar."
Även Svenskt Näringsliv sällar sig till kritikerna och vill ta det sakta i backarna och skriver:
"Om man väljer att kriminalisera olovlig finansiell verksamhet bör i vart fall det straffbara området inte omfatta oaktsamhet. Kriminalisering av oaktsamhet är en alltför långtgående åtgärd som riskerar att få omfattande konsekvenser. De anförda skyddsintressena överväger inte de olägenheter detta skulle medföra."
Det är inte varje dag man noterar att tillsynsmyndigheten FI och lobbyorganisationer som Fondbolagens förening och Svenskt Näringsliv stämmer in i kritik mot ytterligare lagregling och kriminalisering, men här förenas de, om än av lite olika skäl.
Enligt Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) kommer förslaget nu att beredas inom regeringskansliet, vilket han uppgav i riksdagen strax före jul.