I och med att världens största kapitalförvaltare Black Rock nu hoppar av klimatsamarbetet i en av ESG-organsiationen NZAMI, så behöver Sjunde AP-fonden se över sina avtal med kapitalförvaltaren.
Sjunde AP-fonden är ju enligt lag tvungna att göra hållbara investeringar och om Black Rock nu lämnar det internationella klimatsamarbetet, måste man se över de stora kapitalförvaltningsavtal som man har med förvaltaren.
- Jag kan inte svara på exakt hur mycket av fondens kapital som vi har investerat hos dem men det är betydande belopp. Och det som nu hänt innebär att vi till en början behöver kontakta dem och höra med dem hur de ser på ESG-frågorna och göra en bedömning av hur vi ska förhålla oss till det, säger Johan Florén, senior ESG-rådgivare och kommunikationschef på Sjunde AP-fonden till Pensionsnyheterna.
Han påpekar att ursprunget till BlackRocks beslut antagligen står att finna i att man ser medlemskap i olika organisationer som en tydlig affärsrisk som kan leda till rättsliga konsekvenser för de stora förvaltarna.
- Det som hänt i USA är att man börjat driva en kampanj för att medlemskap i ESG-organisationer ska betraktas som en slags kartellbildning och elva delstater har dragit in kapitalförvaltare i rättsprocesser för att de är del i en sådan "kartell" som de menar skadar konkurrensen och vilseleder kunderna, säger Johan Florén.
Den tillträdande presidenten Donald Trump har under presidentvalkampanjen ofta upprepat drill, baby drill, som ett hejarop till den amerikanska fossilindustrins företrädare, något som naturligtvis innebär en stor förändring av hur man i den nya ledningen i USA ser på klimatförändringarna och förhållningssättet till nettonoll-målen.
- De problem med klimatet som världen står inför är inte hittepå, det är risker som vi redan nu ser tydliga effekter av. Men nu har vi en annorlunda situation i USA, i och med den nya administrationen som tillträder och det är något som man måste förhålla sig till under de kommande fyra åren. Vad som därefter måste man nog vara orakel för att sia om och något sådant är inte jag, säger han.
Det som händer i USA där man aktivt önskar öka utsläppen med den utlovade politiken är dock ingenting som kommer att gälla i hela världen, snarare skärper det skillnaderna mellan USA och Europa.
- Jag tror att det kan finnas möjliga fördelar för europeiska förvaltare nu när flera av de största kapitalförvaltarna i USA drar sig ur sina klimatbaserade åtaganden. Det kan ju innebära att investorer som har åtagit sig att jobba mot nettonollutsläpp kan vända sig mot Europa för att uppfylla det man lovat sina kunder, säger Johan Florén.