NYHETSARKIVET
18 dec 2024 17:43
Fyra tunga EU-länder vill i sista stund revidera FIDA-förordningen
Trots att EU:s medlemsländer den 4 december enades om en gemensam förhandlingsposition inför trilogen med EU-parlamentet och EU-kommissionen, har de fyra tunga EU-länderna Tyskland, Frankrike, Belgien och Danmark nu begärt en omfattande revidering av förslaget till FIDA-förordning.

FIDA reglerar hur finansiella företag ska dela med sig av den finansiella information de har om sina kunder. De fyra medlemsländerna anser i en gemensam skrivelse att FIDA-förslaget går emot EU:s ambition om att förenkla regelbördan för europeiska företag, vilket också blir kontraproduktivt för EU:s ambition att öka konkurrenskraften internationellt.

De fyra EU-länderna är också oroliga över att det nuvarande FIDA-förslaget inte ger tillräckligt dataskydd för konsumenterna. De vill därför att dessa kritiska frågor ska ingå i slutförhandlingen, som sker i en trilog under våren med EU-parlamentet och EU-kommissionen. EU-parlamentets finansutskott har också enats om en gemensam förhandlingsposition.

Från svensk sida är man lite förvånad över att kritiken från de fyra medlemsländerna kommer in så sent i förhandlingen.

- Sverige har i ett tidigt skede lämnat in förslag om hur FIDA-förordningen kan förenklas, men det har vi inte fått gehör för i rådet. Men det kan hända att dessa förslag kommer in i trilogen, säger Andreas Veskoukis, departementssekreterare på finansdepartementets finansmarknadsavdelning, som håller i denna förhandling från svensk sida.

Sverige har också skickat in ändringsförslag tillsammans med andra länder, som ogillar den nuvarande skrivningen i rådspositionen om att det krävs fysisk etablering i något EU-land för att omfattas av FIDA-förordningen.

Sverige och flera andra länder anser att detta krav strider mot ingångna handelsavtal. Sverige lyckades tidigare i förhandlingen få igenom att tjänstepensioner ska vara undantagna FIDA-förordningen med möjlighet till opt-in för enskilda länder. Det är dock fortsatt en öppen fråga om små och medelstora företag ska kunna ansöka om en opt-in, eftersom dessa inte omfattas av FIDA enligt kommissionens ursprungsförslag.

/ Ola Hellblom
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907