InsureSec är ett branschregleringsorgan som ägs av Svenska Försäkringsförmedlares förening (SFM). Med hjälp av regelverk, disciplinnämnd, kriterier för kompetens och kunskapstester syftar InsureSecs verksamhet till att öka kvalitén och kundnyttan för rådgivning och distribution av försäkringar i Sverige.
Nu planerar organisationen att för 2025 krympa sin disciplinnämnd från åtta till fem ledamöter, samtidigt som arvodena för ledamöterna ska sänkas.
Antalet disciplinärenden uppgår i snitt till fem per år och under förra året var det endast ett fall som ledde till beslut i nämnden och här värnar man om ledamöternas tid och möjlighet att medverka vid mötestillfällena som kan bli färre.
Under 2023 avgjorde disciplinnämnden 11 ärenden, även om alla dessa rörde ett företag och de som fälldes jobbade där allesammans. Under 2024 har det bara blivit ett.
- Det finns flera skäl till att antal ärenden i nämnden varit färre. Ett är såklart rena tillfälligheter, ett annat är många stora förmedlare och organisationer som sammansluter förmedlare har egna system och stöd för regelefterlevnad, vilket gör att antalet felaktigheter minskar, säger Magnus Björkman och fortsätter:
- I och med den konsolidering som pågått och fortfarande pågår i branschen så kommer fler och fler förmedlare faktiskt få tillgång till sådant stöd, säger Magnus Björkman.
På fredag den 20 december kommer Insuresec att publicera sin rapport REKO 2024, som bygger på stickprovskontroller av de rådgivningsföretag som står under Insuresecs tillsyn. Enligt Magnus Björkman har man i årets utgåva fokuserat mycket på flytt av tjänstepensioner på den kraftigt växande marknaden.
Och av de uppgifter man fått fram ser det ut som att rådgivningen och framför allt dokumentationen vid flyttrådgivning på ett övergripande plan sett bra ut, enligt Insuresecs undersökning, även om det förstås finns saker som kan bli bättre.
- I de allra flesta fallen ser vi att de rekommendationer som gjorts har varit i kundernas intresse. Sen är det fråga om man bara ser på bytet av försäkringsgivare eller om man då även inkluderar placeringarna i den nya försäkringen och risknivån för denna och där kan det se lite annorlunda ut. Men på ett övergripande plan finner vi att det sätt bra ut men att det förstås finns företag som utgör "Goda Exempel" som varit bättre än andra och som vi hoppas att andra företag ska ta efter, säger Magnus Björkman.