För många livförsäkringsföretag och tjänstepensionskassor har solvensen försvagats kraftigt under sista halvan av 2011 på grund av de fallande börserna och att marknadsräntorna har sjunkit till historiskt låga nivåer. Men generellt har livbolagen trots det god solvens. Det skriver Finansinspektionen, FI, i sin årsredovisning för 2011.
Den genomsnittliga garanterade avkastningen i försäkringsföretagens portföljer är ungefär 3,5 procent, vilket är högt i förhållande till dagens låga ränteläge. Till följd av marknadsläget har FI lagt extra fokus (590 timmar) på att noggrant följa försäkringsföretagens solvenssituation under året, skriver FI i sin årsredovisning.
Under året fick de större livbolagen och vissa tjänstepensionskassor rapportera solvens och skuldtäckning veckovis. Dessutom krävde FI under hösten in extrarapportering av skuldtäckning och solvens för samtliga företag och en särskild undersökning av använd diskonteringsränta genomfördes också. Rapporteringen visade att livförsäkringsbolagen över lag har en god solvens som väl överstiger lagens krav. Men FI har ändå valt att ha en tät dialog med många företag under hösten.
FI har vidare gjort mer än 50 undersökningar av försäkringsföretag under året. Av dessa utgör 36 undersökningar med fokus på regelefterlevnad. Undersökningarna kring försäkringsföretagens regelefterlevnad visar att det finns en bristande kunskap om rådande regelverk i vissa företag. Det är framförallt där det finns en skillnad mellan operativ och legal struktur eller när ett bolag ingår i en företagsgrupp som i huvudsak lyder under ett annat regelverk. De visar också att styrelser i små bolag generellt har sämre kunskap om regelverken än stora företags styrelser.
Övergången till Solvens II-direktivet, som väntas träda i kraft den 1 januari 2014, kräver förberedelser hos företagen och FI har följt dessa i den operativa tillsynen. Under 2011 slutfördes också en konsekvensanalys, den femte kvantitativa studien (QIS 5), som visade att de flesta svenska försäkringsföretagen klarade de förslagna solvenskraven med god marginal. Det var i huvudsak små försäkringsföretag som hade problem med att uppfylla kraven i QIS5.