NYHETSARKIVET
6 dec 2024 16:42
Sverige har Nordens mest omfattande åldersdiskriminering
Det är mycket svårt att få ett nytt jobb när man har passerat 55 år. Det kan de flesta som har prövat intyga. Och det är extra svårt i Sverige, där det i september var 56 300 personer i åldern 55-64 år som var arbetslösa. Även sett i förhållande till folkmängd är det den klart högsta andelen jämfört med övriga nordiska länder, enligt Pluskommissionen.

Att det ser ut så brukar förklaras med att åldersdiskrimineringen på den svenska arbetsmarknaden är mer utbredd. Till exempel så har nästan alla rekryteringsfirmor en princip om att först rensa bort alla arbetssökande över 55 år. I Danmark är det dubbelt så stor chans att bli anställd som äldre jämfört med i Sverige, enligt Pluskommissionen.

Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh är en av många som upprörs över åldersdiskrimineringen i Sverige, som hon tycker rimmar dåligt med den politiska ambitionen att fler äldre ska jobba längre.

-Det är svårt för 55+ att få jobb i Sverige. När äldre stängs ute från arbetsmarknaden minskar deras möjligheter att stärka den egna pensionen och pensionssystemet får mindre resurser. Situationen skapar också problem för staten, som tvingas betala garantipension till många fler samtidigt som skatteintäkterna minskar. Så det är ett samhällsekonomiskt slöseri att denna åldersdiskriminering fortsätter, skriver hon i en debattartikel i Nya Wermlands Tidningen.

/ Ola Hellblom
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907