I Pensionsnyheterna refererade vi en DN Debattartikel författad av professor Daniel Waldenström och Jacob Lundberg verksamma vid Institutet för Näringslivsforskning, IFN, där man propagerade för att minska marginalskatterna. Detta genom att slopa den statliga inkomstskatten och finansiera detta med ett slopande av bland annat rut- och rotavdrag och en höjd beskattning av tjänstepensioner.
"En annan del av finansieringen rör höjd skatt på tjänstepension, som i dag är skattegynnad utan rimliga skäl. Vi föreslår dels att avkastningsskatten på pensionssparande höjs från 15 procent till normalskattesatsen för kapital, 30 procent, dels att skatten på höginkomsttagares tjänstepensionsavsättningar höjs från 24 procent till 31 procent. Det är samma som för arbetsgivaravgifterna", skrev forskarna.
Artikeln har fått Svensk Försäkring att gå i taket och på förbundets hemsida har man publicerat ett svar från organisationens pensionsexpert och Seniorekonom Eva Erlandsson. Hon håller absolut inte med om att tjänstepensionerna är en skattegynnad förmån och skriver:
"Waldenström och Lundberg beskriver tjänstepensionen (DN 11/11) som en skattegynnad förmån. Ingenting kunde vara mer fel. Tjänstepension är långt ifrån en obeskattad förmån och forskarnas förslag om höjd beskattning av pensioner innebär att pensionen sänks med omkring 1 600 kronor i månaden för en vanlig inkomsttagare", skriver hon.
Hon påpekar vidare att tjänstepension är uppskjuten lön och ett långsiktigt sparande där dagens anställda avstår från konsumtion för att trygga sin ålderdom. Sparandet är under sparandetiden inte åtkomligt och det är arbetsgivaren som äger sparandet fram till dess att det ska betalas ut. Den anställda är förmånstagare till försäkringen.
"I dag omfattas 90 procent av alla anställda av tjänstepension via kollektivavtal. För många yrkesgrupper, som vårdbiträden och läkare, utgör tjänstepensionen en betydande del av den framtida försörjningen. Den är därför viktig för alla inkomstgrupper, inte bara för höginkomsttagare", säger hon.
Hon håller visserligen med om att det är bra om skattesystemet vrids om för. att gynna arbete men vänder sig mot att det är pensionärer som ska stå för notan.
"Det är inte rimligt att pensionärerna ska stå för finansieringen. För en anställd med en månadslön på 35 000 kronor skulle förslaget om höjd avkastningsskatt, från 15 till 30 procent, sänka pensionen med cirka 1 000 kronor i månaden vid en avkastning på 3,5 procent och livsvarig utbetalning. Om dessutom den särskilda löneskatten höjs för den här gruppen, minskar pensionen med ytterligare 600 kronor i månaden", skriver hon.
Forskarna föreslår även att den skatt som utgår på tjänstepension, den så kallade särskilda löneskatten, höjs till samma nivå som arbetsgivaravgifterna. Det gillar inte Eva Erlandsson och skriver:
"Det är att likna vid en ren straffbeskattning av sparande till pension. Arbetsgivaravgifterna som betalas på lön är förmånsgrundande och ger rätt till förmåner som sjukpenning och föräldraförsäkring. Den särskilda löneskatten är en ren skatt och ger inte rätt till några förmåner alls. Tjänstepension är således långt ifrån en obeskattad förmån", är budskpaet från Svensk Försäkring till forskarna på IFN.