NYHETSARKIVET
15 nov 2024 17:10
Nedslående resultat om pensionskunskaperna om tjänstepensionen
AMF har undersökt svenskarnas kunskaper om tjänstepensionen. Det blir nog en del betyg F till många om det vore skolbetyg.

Det visar sig nämligen att hälften av de tillfrågade tror att de måste göra val för tjänstepensionen. Det behöver man ju inte, det finns ju ickeval i alla pensionsavtal där AMF är bolaget som hanterar dem som inte vill välja inom avtalspension SAF-LO. Något som frågeställaren AMF säkert inte har något emot.

Hälften av de tillfrågade visar sig vara intresserade av att välja men spararna vill ha "trygghet och garanti" och helst vill slippa engagera sig i hur pensionen förvaltas.

På frågan om de behöver göra egna val till tjänstepensionen svarar hälften att man måste göra det, var femte svarar att de inte vet och tre av tio svarar att man inte behöver välja.

Drygt fyra av tio (44 procent) uppger att de inte är intresserade av att välja sparform eller pensionsbolag, medan drygt hälften (51 procent) svarar att de är intresserade av att göra val.

Privatanställda tjänstemän (ITP) sticker ut –drygt sex av tio (63 procent) tror att de måste göra val, och sex av tio (64 procent) är intresserade av att välja.

"Det är problematiskt att så många inte vet hur tjänstepensionen fungerar och det skapar onödig stress för spararna om de tror att de måste engagera sig när det i själva verket är tvärtom. Sverige har ett system där man inte måste välja, men där man kan om man vill. Förutom sparform kan man välja till exempel återbetalningsskydd och efterlevandeskydd, vilket kan vara bra att se över under livets olika faser, men alla borde också känna ett lugn kring att man får ett bra pensionssparande även om man inte gör något alls", säger Marie Litezings, chef Försäkring, på AMF.

När man beskriver sparformerna fondförsäkring och traditionell försäkring uppger två av tre (67 procent) att de föredrar traditionell försäkring och en av tre (33 procent) fondförsäkring.

Här sticker privatanställda arbetare (SAF-LO) ut, där nästan fyra av fem (77 procent) säger sig föredra den traditionella försäkringen.

Vänta bara tills de kommer till banken och vill skaffa bolån. Då kommer banken att hjälpa dem att hitta rätt tjänstepensionsalternativ i den egna banken, något som Nordea verkar ha svart bälte i, att döma av Svensk Försäkrings kvartalsstatistik, som vi refererade igår.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907