Under årets tredje kvartal ökade premieinbetalningarna till liv- och tjänstepensionsförsäkringar med 32 procent till 23 miljarder kronor, jämfört med samma kvartal året före.
Nästan hela ökningen har gått till tjänstepension via valcentral, som ökade med 11,71 miljarder och till privat kapitalförsäkring som ökade med 9,3 miljarder.
Ett stort bidrag till ökningen kommer ifrån det nya avtalet för kommun- och regionanställda (AKAP-KR), som trädde i kraft 2023 vilket inneburit en höjning av avsättningarna till dessa tjänstepensioner med 1,5 procentenheter.
Totalt har det betalats in 381 miljarder i premier till liv- och tjänstepensionsförsäkringar under senaste året fram till utgången av september. 41 procent av dessa premier gick till privata kapitalförsäkringar där Avanza och Futur Pension är störst.
De tre bolag som har ökat sin marknadsandel mest av inbetalda premier under senaste året är AMF, Nordea Liv och Folksam.
De tre bolag som har tappat mest är Futur Pension, SEB och Skandia.
Marknadsandelar av inbetalda premier i miljarder och procent under senaste 12 månaderna:
Folksam, 47,7 mdr (13,44 procent)
Alecta, 39,4 mdr (10,34 procent)
Avanza, 35,7 mdr (9,36 procent)
AMF, 30,5 mdr (8,2 procent)
Skandia, 30 mdr (8,1 procent)
Nordea Liv 29,1 mdr (7,89 procent)
Swedbank Försäkring 26,1 mdr (6,84 procent)
SEB Life & Pension, 26,6 mdr (6,71 procent)
Futur Pension 25,4 mdr (6,67 procent)
Handelsbanken Liv 23,4 mdr (6,15 procent)
"Vi kan konstatera att det ekonomiska läget vi befinner oss i nu med låg inflation och sjunkande räntor är bra för såväl våra kunder som för branschen i stort. Att Folksams livaffär är fortsatt störst bland liv- och sparandeaktörer i Sverige är naturligtvis positivt och fokus framåt är att fortsätta utveckla vårt erbjudande baserat på kundernas behov och förväntningar", säger Katrin Röcklinger, chef affärsområde Liv på Folksam i en kommentar till förstaplatsen.
Premierna på valcentralsmarknaden växer alltså vidare och utgör nu 60 procent av hela tjänstepensionsmarknaden. Fast delvis handlar det om en statistisk synvilla på grund av ändringar i Avtalspension SAF-LO.
Hela 2023 års premie bokfördes hos bolagen första kvartalet 2024, samtidigt som SAF-LO övergick till månadsinbetalningar, vilket i praktiken började synas i siffrorna för andra kvartalet. Det leder till viss dubbelräkning, som överdriver valcentralsmarknadens storlek, liksom marknadsandelen för AMF.