NYHETSARKIVET
6 nov 2024 17:41
AMF: Vanligare att bankerna sockrar bolånevillkoren för tjänstepensionsinflyttare
AMF har låtit undersöka vad eller vem som förmår kunderna att flytta sin tjänstepension och kan nu visa att det oftast är banken som väcker tanken.

Det har fått AMF att sätta rubriken "Bolånerabatt till salu – betala med tjänstepensionen", i ett pressmeddelande idag.

Där lämnar man en liten förhandstitt på bolagets kommande undersökning om flyttmarknaden för de kollektivavtalade tjänstepensionerna.

Det är ett naturligt ämne för AMF att hålla koll på. Som ickevalsalternativ för Avtalspension SAF-LO noterar bolaget ständigt stora utflöden av tjänstepensioner och då i stor utsträckning till de bankägda försäkringsbolagen.

AMF har sedan 2016 kartlagt och följt flyttmarknaden för kollektivavtalade tjänstepensioner i den årliga flyttrapporten.

I den undersöks bland annat vad som får personer att flytta sin tjänstepension. Undersökningen visar att så kallade villkorade erbjudanden, som rabatt på bolånet eller helkundsrabatt, blir allt vanligare i samband med att personer flyttar sin tjänstepension.

Nästan var femte (18 procent) uppger att de flyttat tjänstepensionen för att få rabatter, vilket kan jämföras med 14 procent i fjol.

"Tjänstepensionen är en viktig förmån och en del av ens framtida försörjning. Att den allt mer ses som handelsvara att byta bort mot tillfälliga rabatter som lite billigare bolån eller några kronor i rabatt på hemförsäkringen är en problematisk utveckling. Det förminskar värdet av förmånen i sig, men det riskerar också att leda till att fler sparare faktiskt får sämre pensioner än de i annat skulle fått", säger, Malin Omberg, stabschef och vice vd på AMF i pressmeddelandet.

Av de sparare där initiativet att flytta tjänstepensionen kom från en finansiell aktör uppger var tredje – 33 procent – att det var i samband med att de skulle diskutera bolån. Det kan jämföras med att ungefär var fjärde (24 procent) svarade samma sak i fjol.

Undersökningen visar att för mer än var tredje kund (35 procent) är det banken som väcker tanken på att flytta tjänstepensionen, en siffra som har gått upp från var fjärde (25 procent) i fjol.

Av undersökningen framgår att knappt hälften jämför olika alternativ innan de flyttar sin tjänstepension - en fjärdedel (23 procent) uppger att de gjort en egen jämförelse innan flytt och en något högre andel (28 procent) har fått hjälp att göra en jämförelse. Samtidigt anger nästan hälften (49 procent) att de inte gjort någon jämförelse alls.

"Att nästan hälften inte ens jämför inför att de väljer att flytta sin tjänstepension är ett tecken på att tjänstepensionen behandlas för lättvindigt, både av spararna men framför allt av de som initierar en flytt. Att det blir allt vanligare är något som behöver leda till eftertanke från alla som är en del av den svenska tjänstepensionsmodellen", säger Malin Omberg.

Den här redovisade statistiken bygger på en undersökning av Demoskop som intervjuat 1084 personer som flyttat sin tjänstepension från AMF under 2024. Undersökningen har genomförts årligen sedan 2016.

Den kompletta rapporten släpps under hösten 2024, meddelar AMF.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907