NYHETSARKIVET
30 okt 2024 18:05
Pensionsmyndigheten ifrågasätter FI:s bedömning om investeringen i Heimstaden bostad
Igår kunde Pensionsmyndigheten berätta att FI preliminärt bedömer att den investering som myndigheten gjort i Heimstaden Bostad med kapital ifrån myndighetens traditionella portfölj, skulle kunna strida mot lagkrav på aktsamhet.

Det är ingenting som Pensionsmyndigheten instämmer i och har i en skarp inlaga till FI markerat att investeringen som gjorts följt formkraven. I en delvis sekretessbelagd inlaga som Pensionsnyheterna tagit del av läser vi följande:

"Pensionsmyndigheten anser att myndigheten innan investeringen i Heimstaden Bostad AB har genomfört en analys av investeringen som uppfyller lagens krav, bland annat bestämmelsen om riskkontroll i 3 kap. 5 § LPF. Pensionsmyndighetens uppfattning är att investeringen uppfyller kraven på
riskkontroll och myndigheten anser att kravet på att kunna identifiera, mata, övervaka,
hantera, kontrollera och rapportera risker, är uppfyllt."

Om FI tänker stå fast vid sin inställning att investeringarna står i strid med lagstiftningen, vilket man alltså preliminärt redan gjort, vill Pensionsmyndigheten att man särskilt beaktar att myndighetens totala portfölj i den traditionella försäkringen "med hög säkerhet kan infria de garanterade åtagandena gentemot pensionärerna (...). Syftet med den enskilda investeringen är att diversifiera tillgångarna i den traditionella försäkringen. Den enskilda investeringen har hållits på låga nivåer men förväntas ge en långsiktigt god avkastning för pensionärerna”, skriver Pensionsmyndigheten till FI.

Pensionsmyndigheten drar även in andra investerare från försäkringsvärlden, tänk Alecta och Folksam som också investerat i Heimstaden Bostad och undrar om det går att göra investeringar på det sätt som de inblandade gjort, i syfte att diversifiera risker och skapa avkastning till framtida pensionärer.

Reglerna för hur privata investerare får investera är likartade i de som gäller för myndigheter, och varför skulle i så fall Pensionsmyndighetens agerande kritiseras?, undrar myndigheten och skriver:

"Det bör även beaktas att Finansinspektionens preliminära bedömning att Pensionsmyndighetens investering inte skett på ett aktsamt satt kan ha betydelse för all försäkringsverksamhet som investerar i liknande onoterade tillgångar och som direkt eller analogivis lyder under Försakringsrörelselagen (FRL). Detta eftersom bestämmelserna om aktsamhet i LPF motsvarar dem i FRL".

Nu ska det bli intressant att se om Finansinspektionen ändrar sin preliminära bedömning till slutgiltig.

Då kommer ju Alecta och Folksam åka med på samma tåg och får höra att de inte heller varit aktsamma. Vad straffet kan bli för det är oklart.

Blir det sanktionsavgifter så är det något som i slutänden lär drabba spararna som anförtrott sina pengar till försäkringsbolag som Folksam och Alecta och Pensionsmyndigheten.

Alternativet för regeringen nu är att göra någon sorts bondeoffer och hålla den tidigare generaldirektören för Pensionsmyndigheten Daniel Barr ansvarig för vad han gjorde när han godkände investeringen i Heimstaden Bostad.

Pikant nog är han nu generaldirektör för Finansinspektionen som i så fall skulle sanktionera hans tidigare myndighet.

Socialdemokraterna har i media sagt att de vill kalla Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) till finansutskottet för att fråga ut honom om den uppkomna situationen.

Vid dagens pressläggning hade Niklas Wykman dock inte fått någon inbjudan om att svara på frågor i utskottet.

Med hänsyn till att såväl Alecta som Folksam också utreds av FI för sina investeringar i Heimstaden Bostad, men att det där ännu inte kommit något beslut från FI kanske det är läge att vänta in dessa, innan regeringen bestämmer hur man ska hantera frågan.

För om reglerna för hur man ska investera aktsamt är likartade i alla tre fallen kan det vara svårt att fria eller fälla en av de mindre investerarna, Pensionsmyndigheten, innan man satt ned foten om hur man ska göra med de andra.

Pensionsmyndigheten tog ju rygg på ankarinvesteraren Alecta som genomförde sin due diligenceprocess av Heimstaden Bostad och Pensionsmyndigheten tog del av den, innan man själv värderade och beredde den egna investeringen, vilket har stöd i myndighetens instruktion och vanligt förekommande när investerare går samman för större investeringar.


Fortsättning lär följa.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907