Bankarbetsgivarna inom BAO tycker att det behövs en djupare analys av vilka effekter det kan få om man konsoliderar AP-fonder genom sammanslagningar.
I sitt remissvar på utredningen skriver man att en sammanslagning av de Göteborgsbaserade fonderna AP 2 och AP 6 är tydligare belyst men att man saknar motsvarande analys när det gäller en eventuell konsolidering när det gäller av de Stockholmsbaserade fonderna. Det har ingått i utredarens uppgifter att utreda en sammanslagning så att fyra fonder ska konsolideras till tre.
"Utredningen lyfter fram att det vid en konsolidering av AP-fonderna blir centralt att tillvarata styrkor som byggts upp inom respektive fond och utifrån dessa hitta kompetenssynergier på kapitalsidan som adderar mervärde. Det konstateras att det finns en kritisk massa av nyckelkompetenser hos respektive AP-fond som behöver vara kvar i verksamheterna. Detta utan att utredningen fördjupar sig i analysen kring hur AP-fonderna på såväl lång som kort sikt ska ha en möjlighet att åstadkomma detta, skriver BAO:s Hanna Byström i remissvaret.
I utredningen har man också tagit upp möjligheten att fonderna i framtiden ska kunna öka samverkan mellan sig för att på så sätt skapa kostnadssynergier. Det är en idé som BAO inte ser som en bra lösning och som i så fall behöver analyseras ytterligare innan man kommer till skott.
Hur ska AP-fondernas organisationer inom den obligatoriska samverkan se ut? Ska de obligatoriska samverkansdelarna organiseras inom de nuvarande juridiska personerna eller hur ska den operationella samverkan hanteras avseende bland annat kansli med personalfrågor, ekonomifunktion, juristfunktion m.fl. enheter?, undrar BAO.
Utredningen föreslog även att det skulle vara färre ledamöter i styrelserna för AP-fonderna som nomineras av avtalsparterna. Här är man på BAO orolig för att man inte ska få vara med och nominera ledamöter och skriver:
"BAO vill dock framhålla vikten av att fristående arbetsgivareorganisationer såsom bland annat BAO får behålla sitt nomineringsmandat. Fristående arbetsgivarorganisationer representerar ca 11 000 arbetsgivare med sammantaget över 300 000 medarbetare. Detta utgör en betydande del av svensk arbetsmarknad och omfattar både i antal arbetsgivare och medarbetare fler än den statliga sektorn. Om de fristående arbetsgivareorganisationerna inte får behålla sitt mandat förlorar således en betydande del av den svenska arbetsmarknaden sin anknytning till AP-fondernas förvaltning av pensionsmedlen."
BAO:s remissvar är fullt av frågor och frågetecken och det verkar som att man helst skulle vilja att utredningen kompletteras med svar på BAO:s många frågor, innan man kan gå vidare. Läser man lite mellan raderna står det klart att BAO tycker att AP-fondssystemet mår bäst av att lämnas i fred. Men om en avtalspart håller i pennan blir det av naturliga skäl en partsinlaga.