Pensionsgruppen arbetar nu med frågan om överskottshanteringen i inkomstpensionssystemet.
Politiskt finns det ett stort intresse av att förstärka pensionerna med de pengar som är "överskott" när systemets tillgångar är större än skulderna.
Det räknar man fram genom att titta på det som kallas balanstalet, som Pensionsmyndigheten räknar fram löpande. När balanstalet visar siffran 1,0 råder balans mellan tillgångar och skulder till framtida och nuvarande pensionärer.
I Pensionsmyndighetens Orange rapport, som publicerades i april 2024 skrev Pensionsmyndighetens GD Anna Pettersson Westerberg att balanstalet uppgick till 1,12 vilket innebar att överskottet kunde summeras till 200 miljarder kr, givet att man då sparar 10 procent i "konsolidering".
Detta för att inte ta risken att man tvingas aktivera "bromsen" eller balanseringen. Men då hade balans gått ned från 1,13 som gällde vid årsskiftet 2022, vilket innebar att överskottet då kunde summeras till 300 miljarder kr, alltså 100 miljarder mer.
I en prognos som Pensionsmyndigheten nu skickat till regeringen läser Pensionsnyheterna att balanstalet nu landar på 1,1206 vilket är en liten uppgång sedan april i år.
Men decimalerna är viktiga när det handlar om så stora tal som inkomstpensionssystemets balansräkning och visar att det finns ett överskott på styvt 200 miljarder kr att fördela, om man tror att det är tillrådligt.
Pensionsnyheterna vidhåller åsikten att det kan vara viktigt att ha torrt krut kvar för att täcka risker för framtida underskott.
Så sent som i går kunde vi berätta att utvecklingen av läkemedel som drastiskt kan bidra till att höja medellivslängden för många nu ligger i pipen. Där nämndes livslängdsökningar på uppemot tio år.
Det skulle kunna vara något som snabbt kan gröpa ur överskotten, eftersom inkomstpensionen är livsvarig. Då kan det finnas goda skäl att ha torrt krut i bössan och alltså spara i ladorna.
Värt att ha i minnet är att pensionssystemets beräknade avgiftstillgångar inte ligger på något bankkonto utan är vad de aktiva förväntas betala in till pensionssystemet. Det är ju ett system som bygger på principen pay-as-you-go. Inbetalade avgifter går ju direkt till dagens pensionärer.