NYHETSARKIVET
24 sep 2024 17:03
Sammanboende inrikesfödda pensionärer har högre ekonomisk standard än yrkesaktiva
"Gruppen inrikes födda sammanboende pensionärer beräknas 2023 ha en ekonomisk standard som är högre än den ekonomiska standarden i den övriga befolkningen". Läs meningen igen.

Så här har det inte alltid låtit när gruppen pensionärer har associerats med hundmatsdieter och svältkurer. Men just så står det i statsbudgeten, som kom i förra veckan.

Inte undra på att det för närvarande inte är någon särskilt stor debatt om pensionärernas ekonomi, med undantag för de vanliga kraven och önskemålen från pensionsorganisationerna.

I budgeten har regeringen, med hjälp av SCB med databasen Star, delat upp befolkningen i olika grupper för att jämföra vilka som har det bäst respektive sämst med hänsyn till om de är födda i Sverige eller utomlands. Man skiljer på män och kvinnor och ensamstående och sammanboende.

När man räknat på medianinkomsten står det klart att det är sammanboende, inrikesfödda pensionärer som drar det längsta strået av alla grupper och har det alltså bättre ekonomiskt än aktiva som inte har pension.

Medianen för alla i samhället sätts då till 100 procent. Här sticker gruppen sammanboende pensionärer ut med ett värde på över 100 procent, omkring 105 procent, alltså fem procent mer än de som fortfarande går till jobbet.

Jämför vi det med de utrikesfödda sammanboende pensionärerna hamnar de rejält under den nivån, något som gäller i alla jämförelser som regeringen gör. Utrikes födda pensionärssambor har då omkring 85 procent av medianinkomsten i riket, 20 procentenheter lägre.

Regeringen har även tittat på vilka som hamnar i botten och där hittar vi ensamstående utrikes födda kvinnor. De har 65 procent av medianinkomsten i landet, räknat för alla.

Svenskfödda kvinnor har det blygsamt bättre, 68 procent. Som oftast, spelar kön roll. Män har högre inkomster än kvinnor och det gäller även för utrikesfödda män som har det bättre än utrikesfödda kvinnor som ligger i botten.

Här ska man dock ha i minnet att alla jämförelser riskerar att halta. En anledning är att det i Sverige inte finns någon pensionsålder och ordet "pensionär" i statistiken betyder bara att någon börjat ta ut pension.

Det är ju bara den nedre gränsen i ålder som hindrar uttag av pension, någon övre finns ju inte. Det gör att jobbonärer som både har arbetsinkomster och pension sticker iväg. Dessutom har regeringen även räknat in tjänstepensioner, efterlevandepensioner, privata pensioner och kapitalinkomster när man vill ha en bild av pensionärernas ekonomiska standard.

Den metoden att mäta inkomster på kan för många vara kontroversiell. När man pratar kompensationsgrader i förhållande till slutlön brukar till exempel pensionärsorganisationerna hävda att man bara ska mäta tjänstepension och allmän pension tillsammans eftersom de är de delar som ska kallas pension. Övriga inkomster ska inte räknas hit.

En del vill bara mäta på vad den allmänna pensionen ger och vill inte ens lägga till tjänstepensionerna.

Sett på det sättet kan kompensationsgraderna vara låga och landa omkring 40 procent för allmän pension och kanske 60 procent om tjänstepensionerna räknas in, beroende på när man väljer att börja ta ut pension.

Här finns ytterligare en komplikation i jämförelsen, nämligen om man tar ut pensionen livsvarigt eller temporärt.

Men allt kommer att bli bättre för de sämst ställda grupperna framöver, åtminstone i förhållande till resten av svenskarna, skriver regeringen:

"Den ekonomiska standarden för ensamstående pensionärer beräknas dock öka i förhållande till den övriga befolkningen. Ökningen bland ensamstående är högre för kvinnor än för män. Anledningen till att den ekonomiska standarden beräknas öka realt för alla grupperna av pensionärer men inte i den övriga befolkningen, är att grundskyddsförmånerna har höjts både genom reformer och hög inflation. Det påverkar ensamstående kvinnor med pension mest eftersom de i högre grad har både garantipension och bostadstillägg, men det påverkar även andra grupper av pensionärer. Under de senaste tio åren har den ekonomiska standarden för alla grupper pensionärer ökat realt med undantag för 2022. Nominellt sett har den ekonomiska standarden ökat varje år och den har varit som störst de senaste två åren."

Bättre och bättre dag för dag, tänker Pensionsnyheterna.

Källa: Prop. 2024/25:1 Ålderspensionssystemet vid sidan av statens budget, sid 1-ff.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907