I början av november kommer en delegation från den europeiska tillsynsmyndigheten för pensioner och försäkring, Eiopa, på ett tredagars platsbesök till Finansinspektionen.
Inför besöket har Eiopa ställt en mängd detaljerade frågor kring hur FI utövar sin tillsyn. Det handlar bland annat om reglering och tillsyn över bolagens överskottsfonder. På detta område kommer FI att få bakläxa av Eiopa.
Enligt Svensk Försäkring fanns det vid årsskiftet hela 1 525 miljarder kronor i liv- och tjänstepensionsföretagens konsolideringsfonder. Det motsvarar 22 procent av branschens samlade placeringstillgångar. Att bolagen skulle behöva så mycket pengar i buffertkapital kan ses som orimligt. Det mesta av branschens överskottsfonder finns i de ömsesidiga bolagens konsolideringsfonder, som formellt tillhör försäkringstagarna.
Finansinspektionen har värjt sig ifrån att reglera hur stora dessa fonder får vara och hur bolag under tillsyn använder dessa fonder. Men detta låter sig knappast Eiopa nöjas med. En av Eiopas frågor låter så här: "Hur ser FI på tillsynen över företag där konsolideringsfonden utgör en större andel av eget kapital?"
Några företag som kan komma i skottgluggen för denna fråga är Afa, Folksam och SEB Trygg Liv Gamla, som har stora överskottsfonder.
Några andra besvärliga frågor som Eiopa har ställt till FI är hur myndigheten förbereder sig för "Open Insurance" när den nya FIDA-förordningen för delning av kunddata träder i kraft? Och en rad frågor kring hur FI hanterar tillsynen över återförsäkring?
En annan av Eiopas frågor handlar om hur det går med etableringen av den paneuropeiska pensionsförsäkringen PEPP i Sverige. Här blir nog FI svarslösa, eftersom PEPP inte fått något genomslag på svenska marknaden - än (om någonsin).
/ Ola Hellblom