Den 4 september hölls det sista rådsarbetsgruppsmötet för experter gällande förhandlingen om EU-förordningen FIDA, som ska öppna upp för datadelning av kundinformation inom den finansiella sektorn.
Sverige har tillsammans med flera andra medlemsländer drivit frågan om att tjänstepensionsordningar ska undantas från FIDA och den synpunkten har stort stöd.
- Vid mötet den 4 september var det ett stort stöd för att i alla fall partiellt undanta tjänstepensionsplaner från FIDA eller införa en opt-in möjlighet för enskilda länder att tillämpa FIDA på tjänstepensioner. Inför nästa möte i frågan som hålls på attachénivå den 30 september ska det ungerska ordförandeskapet lägga fram två alternativ, som båda bedöms vara acceptabla för Sverige, skriver Gabriel Samuelsson Berger på regeringskansliet efter mötet, där han var en av två svenska förhandlare.
Det finns även ett starkt stöd bland medlemsländerna om att ha ett förbud för icke-EU bolag att tillämpa FIDA för att bli leverantörer av finansiella informationstjänster. Men EU-kommissionens och rådets rättstjänst varnar för att ett sådant förbud skulle bryta mot WTO-reglerna.
Den europeiska branschorganisationen Pensions Europe, där Svensk Försäkring är med, har vid sitt senaste möte diskuterat rådsslutsatserna från 4 september. De tyska och nederländska branschorganisationerna är oroliga över att inte alla deras tjänstepensionsordningar skulle täckas in av det svenska undantagsförslaget som säger att: pensions schemes resulting from negotiations of collective bargaining, ska vara undantagna från FIDA.
-I första hand har vi jobbat på ett fullständigt undantag. Men stödet för det har tyvärr inte varit tillräckligt starkt och många har istället föredragit ett partiellt undantag. Vi har bidragit med skrivningsförslag på hur ett sådant kan se ut. En opt-in kan också vara intressant, men då måste den vara ovillkorlig att tillämpa, säger Andreas Veskoukis som håller i frågan på finansdepartementets finansmarknadsavdelning.
Pensions Europe håller sitt nästa möte i frågan den 18 september, då man ska diskutera ordförandeskapets två alternativ.
/ Ola Hellblom