NYHETSARKIVET
10 sep 2024 16:28
Birgitte Bonnesen döms till fängelse för grovt svindleri
Svea hovrätt meddelar idag på eftermiddagen att man dömer den före detta verkställande direktören för Swedbank, danskan Birgitte Bonnesen, för grovt svindleri. Domstolen ändrar därmed tingsrättens friande dom från i januari förra året. Påföljden bestäms till fängelse i ett år och tre månader.

I målet har åklagarna genom de utredningar som banken genomfört eller har låtit genomföra bevisat att det fanns indikationer på att det under åren 2007–2015 förekommit omfattande misstänkta penningtvättstransaktioner mellan kunder i Swedbanks estländska verksamhet och motpartskunder i Danske Banks verksamhet i Estland.

Det fanns också information om att det i bankens verksamhet i Estland hade förekommit allvarliga brister i bankens åtgärder för att bekämpa penningtvätt under samma period.

Hovrätten kommer till slutsatsen att Birgitte Bonnesen lämnade vilseledande uppgifter när hon intervjuades av Svenska Dagbladet och TT i samband med att Swedbank släppte sin tredje kvartalsrapport för räkenskapsåret 2018.

Uppgifterna förmedlade det vilseledande budskapet att det inte fanns några misstänkta penningtvättskopplingar till Danske Banks verksamhet i Estland under åren 2007–2015.

"Uppgifterna har varit ägnade att påverka bedömningen av Swedbank i ekonomiskt hänseende och därigenom medföra skada. Birgitte Bonnesen handlade med insiktsuppsåt. Med särskilt beaktande av att gärningen har kunnat medföra avsevärd skada och varit av särskilt farlig art rubriceras gärningen som grovt svindleri", skriver Svea Hovrätt i domen.

Åklagarna i målet är idag nöjda med att Bonnesen fälls.

– Vi är mycket nöjda med hovrättens ändring i denna del. Det har varit en omfattande utredning som nu i den viktigaste delen blev en fällande dom. Vi får avvakta och se om domen överklagas, säger Thomas Langrot, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare.

– Om domen fastställs kommer det sannolikt få konsekvenser för börsbolagens kommunikation med marknaden framöver när det gäller tydlighet och transparens, säger Ted Murelius, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare, i ett pressmeddelande.

Pensionsnyheterna drar slutsatsen att det kan vara farligt att handskas vårdslöst med sanningen när höga potentater i näringslivet intervjuas i medier. Det kan i sin tur riskera att man från företagens sida blir (ännu) fegare genom att inte bevilja möjligheter till intervjuer utan att enbart kommunicera via pressreleaser.

Det är i så fall en minst sagt oroande utveckling, om journalister endast får färdigskrivna ukaser, snarare än möjlighet till intervjuer med chans till följdfrågor.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907