NYHETSARKIVET
16 aug 2024 16:30
Pengarna eller livet? – så agerar dödssjuka på cancerbesked inför val om utbetalningstid
En ny studie av tre forskare; Johannes Hagen, Michal Hodor, och Abigail Hurwitz,publicerad av IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, undersöker hur en cancerdiagnos påverkar valet av livsvarig eller temporär utbetalning av tjänstepensionen.

Sammanfattat visar den att personer med en cancer med högre dödlighet väljer att ta ut pensionen under kortare tid, men inte i den utsträckning som kanske förväntas. Åtminstone inte ur ett strikt ekonomiskt perspektiv.

Studien visar att individer som får en hälsochock tenderar att välja tidsbegränsade pensionsutbetalningar oftare, vilket ger dem högre månatliga belopp under en kortare tid som en möjlig strategi för att maximera pensionen när framtiden är osäker.

De med en högre riskbenägenhet tenderar att välja en kortare utbetalningstid för att få ut mer pengar på kort sikt, även om det innebär större ekonomisk osäkerhet för framtiden. Man vet ju inte säkert att sjukdomen dödar, eftersom många överlever cancer och då kan ha år kvar att leva med en tjänstepension som upphört.

Urvalet bestod av tjänstemän i privat sektor som tog ut sin ITP 2-pension från Alecta 2008–2015 och sammanfattas: "För att komma åt den kausala effekten av livslängd jämfördes andelen livsvariga utbetalningar bland personer som drabbas av en allvarlig hälsochock – en elakartad cancerdiagnos – strax före pensionsåldern, med motsvarande andel bland individer som drabbas strax därefter. Den senare gruppen hade således inte möjligheten att beakta sin cancerdiagnos när de valde utbetalningstid.”

Resultaten visar att andelen livsvariga utbetalningar är 5 procent lägre bland dem som diagnostiserades med cancer före pensioneringen.

Andelen livsvariga utbetalningar är också konsekvent lägre bland dem som fick diagnosen före pensionsuttaget, med en tydlig ökning precis vid månaden för pensionsuttaget.
Resultaten utgör därför övertygande belägg för förekomsten av skevt urval, eller moturval, på marknaden för livförsäkringar, menar forskarna i rapporten.

Beräkningar som bygger på hur olika former av tumörer påverkar förväntad livslängd visade att nuvärdet av en livsvarig utbetalning sjönk med drygt 30 procent till följd av cancerdiagnosen. Det fanns därmed starka ekonomiska skäl för individer som drabbades av cancer innan de tagit ut sin pension, att välja en temporär utbetalning på till exempel fem år.

Vi bedömer därför minskningen i andelen livsvariga uttag på cirka 5 procent som en liten effekt, skriver forskarna i rapporten.

”Trots att de diagnostiserats med cancer valde 7 av 10 att ta ut pensionen livsvarigt. Vi kan bara spekulera om orsakerna till detta. En viktig förklaring är troligen att förvalsalternativet utgörs av livsvarig utbetalning vid 65 års ålder. Tidigare studier har visat att förvalsalternativet har stor påverkan på pensionsbeslut och att många blir kvar i förvalet, mer eller mindre omedvetet. Dessutom innebär en cancerdiagnos en betydande mental påfrestning. En livsomvälvande händelse av det slaget kan leda till en lägre benägenhet att göra aktiva val, även om valet kan ha stor ekonomisk betydelse”, läser Pensionsnyheterna i rapporten.



Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907