Regeringen har nu fått tidiga remissvar från fyra myndigheter som lämnat synpunkter på regeringens förslag om sänkt skatt på arbetsinkomster och pension för kommande år.
Remisstiden går inte ut förrän i augusti men Riksrevisionen och Arbetsgivarverket har skickat in tidigt, antagligen för att rädda semestrarna.
Enligt Konjunkturinstitutet skulle en sänkt skatt på arbetsinkomster kunna få folk att tro sig ha råd att gå i pension tidigare, vilket skulle leda till sämre ett arbetsutbud.
När det gäller jobbskatteavdraget som helhet, tror institutet inte att gemene man skulle förstå de incitament avdraget innebär, och att det därför skulle bli osynligt.
De avslutar så här: Regeringen bör därför tydligare motivera varför det inte ska finnas en skatteskillnad mellan yngre som arbetar och äldre med pension.
Skatteverket, å sin sida, är missnöjt med delar av förslaget. Detta eftersom det förhöjda grundavdraget ska höjas från och med 1 januari 2027 och ska omfatta personer från 66 års ålder till 67 år, vid årets ingång.
Detta utan att motsvarande höjning av jobbskatteavdraget görs för äldre. Det måste därför klargöras vilka regler som skulle gälla för de som planerar att gå i pension för respektive åldersgrupp.
Om åldersgränsen för jobbskatteavdraget för äldre inte höjs inför 2027, kommer ytterligare en kolumn i skattetabellerna behövas för den grupp som fyllt 66 men inte 67 vid årets ingång. Det innebär systemtekniska kostnader och administrativ börda för arbetsgivare och skattetabeller blir mer svårlästa, menar Skatteverket.
Till saken hör att regeringen inte lovat något bestämt angående skattelättnaderna. Men för att vara förberedd har man redan nu remitterat förslaget, så att det ska gå att hantera i kommande budget. Men det gäller bara om regeringen och finansminister Elisabeth Svantesson (M) tycker att man har råd när det blir dags
/ Sanna Sjögren