Som vi rapporterade i morse, ger FI Svenska kyrkans tjänstepensionsförening en anmärkning och fem miljoner kronor i sanktionsavgift. Detta för att föreningen inte infört någon begränsning i sitt interna regelverk för hur stora investeringsrisker föreningen får ta.
En undersökning som tillsynsmyndigheten gjort visar att tjänstepensionsföreningen har brutit mot FI:s föreskrifter på så sätt att den inte har infört en så kallad risktoleransgräns för investeringsrisker i sina interna styrdokument, alltså en tydligt definierad gräns för vilken risk företaget ska acceptera.
Nuvarande och framtida pensionärer ska kunna känna sig trygga med att deras pensionspengar förvaltas på ett sätt som ligger i deras långsiktiga intresse. Den här granskningen har visat på en brist som innebär att de som får sin pension från Svenska kyrkans tjänstepensionsförening, och de som ska få det i framtiden, inte får hela det skydd som reglerna för tjänstepensionsföretag är tänkta att ge dem, säger Åsa Larson, områdeschef för Försäkring på FI.
Mot bakgrund av att föreningen har låtit ett enskilt innehav av aktier i ett fastighetsbolag bli en stor del av föreningens totala investeringar har avsaknaden av en risktoleransgräns varit mer problematisk än den skulle ha varit hos ett företag som inte låtit ett enskilt innehav bli en så pass stor del av de samlade tillgångarna.
FI:s samlade bedömning är att föreningens regelöverträdelse är av måttligt slag. FI har därför beslutat att ge Svenska kyrkans tjänstepensionsförening en anmärkning och en sanktionsavgift om fem miljoner kronor.
Fastighetsinvesteringen som enligt FI vuxit sig för stor, utan nödvändig kontroll, är Stenvalvet Fastighets AB, som är storägare av samhällsfastigheter med sammanlagt 594 000 kvadratmeter i uthyrningsbar yta, värderat till 15,8 miljarder kr.
Bolaget ägs av Kyrkans Pension och Stiftelsen för strategisk forskning, som ska främja svensk forskning. (Stiftelsen fick sex miljarder kr ur de skrotade löntagarfonderna 1994 och delar av de pengarna har investerats i Stenvalvet AB).
Kyrkans Pensions vd Carl Cederberg uppger för Pensionsnyheterna att man ännu inte tagit del av Finansinspektionens beslut i sin helhet och ber att få återkomma med kommentarer om "hemanmärkningen" på fem miljoner kr efter midsommar.