Teslastrejken har nu pågått i åtta månader. I maj rapporterade Pensionsnyheterna senast om AMF:s position kring investeringar i techbolag. Nu är det imorgon torsdag dags för Teslas årsstämma i Houston och flera svenska aktörer kommer ta strid för kollektivavtal av den svenska modellen. AMF, Sjunde AP-fonden och flera andra ställer sig på fackens sida, trots uppmaning från styrelsen om rekommendation för ägarna att rösta emot förslaget. AMF och även Sjunde AP-fonden kommer att sätta ner foten på torsdagskvällens stämma och ställer sig bakom ett aktieägarförslag som ska få Tesla att förhandla med fackföreningarna, och respektera medarbetarnas rätt att organisera sig utan att motarbetas.
För sig själva utgör inte AMF och Sjunde AP-fonden mer än någon tusendel av ägandet men AMF:s chef för kapitalförvaltning, Tomas Flodén, hoppas på stöd från andra nordiska, kanadensiska och europeiska aktieägare. Johan Florén hållbarhets- och kommunikationschef på Sjunde AP-fonden är fortfarande pessimistisk över utfallet. "Säg att det skulle bli över 50 procent, vilket normalt sett har en stor betydelse. Då skulle det inte överraska alls om Elon Musk som ju har styrelsen i sin hand bara bestämmer sig för att köra på som vanligt", säger han till DN.
Han fortsätter med att säga att stödet finns i Europa och Kanada, det är i USA motståndet ligger. Tomas Flodén resonerar att om "man inte har en bra dialog med arbetstagarna och policys för kollektiva förhandlingar så finns risken att det blir strejker. I det här fallet finns också risken att det sprider sig i Europa, och det skulle inte alls vara bra för bolaget, och då är det dåligt för aktieägarna också" och därför vill de båda företagen se en ände på konflikten.
/ Sanna Sjögren