NYHETSARKIVET
11 jun 2024 16:57
Folksam vill ha höjda avgifter, gas och subventionerat pensionssparande
Svenskarna är splittrade kring sin framtida pensionsålder, och gapet mellan den önskade och realistiska pensionsåldern är stort.

I en riksrepresentativ Sifo-undersökning, som utförts på uppdrag av Folksam, uppger 44 procent av svenskarna en förhoppning om pension vid 65 års ålder, men 48 procent tror samtidigt att de behöver arbeta till 68 års ålder för att säkra en trygg pensionsnivå.

Det innebär är en ökning på 13 procent det senaste året. Var fjärde svarande känner också en oro inför ett längre arbetsliv, och tvivlar på sin förmåga att kunna arbeta de extra åren som krävs.

"De flesta inser att det är bra för pensionen att jobba längre upp i åldrarna, men alla kan inte, eller får inte, jobba tills de är över 67 år gamla. Ett eget pensionssparande är ett sätt att öka den ekonomiska tryggheten på ålderns höst, men den allmänna pensionen behöver också förändras och arbetsmarknaden behöver bli bättre på att ta tillvara på den kompetens och erfarenhet som finns hos äldre. Att så pass många uppger att de är oroliga för att inte kunna jobba så länge som behövs för att få en trygg pension är oroväckande. Förutsättningarna för att kunna arbeta längre ser väldigt olika ut för olika personer och idag är det tyvärr inte möjligt för många att jobba längre”, säger Katrin Röcklinger, chef affärsområde Liv på Folksam, i en kommentar.



För att minska oron kring pensionen och öka arbetsviljan föreslår Folksam tre åtgärder.

Först ut är en reformering av det allmänna pensionssystemet som höjer pensionsavgiften. Till det kommer införandet av gasen, samt en modernisering av garantipensionen.

Detta skulle höja den allmänna pensionen till 60 procent av tidigare inkomst och således skapa en ökad grundläggande ekonomisk trygghet. (I kommunikationen idag nämner Folksam inte vid vilken pensionsålder eller hur många arbetade år som ska krävas för att nå den 60-procentiga nivån).

Utöver detta föreslås ett skattegynnat privat pensionsförsäkringssparande, något som försäkrings- och pensionsbranschen haft på agendan ända sedan avdragsrätten för privat pensionssparande slopades 2016. (Undantag gäller för till exempel egenföretagare, som saknar pensionsrätt i anställningen.)

Syftet med subventionen är enligt Folksam att tillhandahålla goda möjligheter att "spara ikapp", om man sent i arbetslivet upptäcker en risk för låg pension.

Sist, men sannerligen inte minst, menar Folksam att en omprioritering av värderingar på arbetsmarknaden är nödvändig.

Arbetsmiljö och lång yrkeserfarenhet skall tas om hand bättre och prioriteras. Dessa åtgärder skall möjliggöra arbete längre in på ålderns höst, och ansvaret ligger här hos såväl arbetsgivare som hos våra politiker.

Sammanfattningsvis kan studiens resultat och Folksams reaktion beskrivas som tidsenlig. Förhoppningen om en pensionsålder på 65 år verkar allt fler svenskarna övergett, och Folksam menar att det bästa vi kan göra är att gilla läget, samtidigt som vi anpassar oss för att möjliggöra nödvändiga förändringar.

En omstrukturering av pensionssystemet i kombination med tryggare anställningar och en mer förlåtande arbetsmiljö är vägen framåt, enligt bolaget. Ansvaret för att ta itu med oron kring pensionen ligger således hos såväl arbetsgivare och företag som hos politikerna och då särskilt pensionsgruppen.

Att få den tulipanarosen att växa sig stor och blommande kräver mer än förhoppningar, konstaterar Pensionsnyheterna.

Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907