NYHETSARKIVET
5 jun 2024 15:29
Bara början, fondupphandlingarna ritar om kartan för fondmarknaden
Nu är Fondtorgsnämndens upphandlingar i gång på riktigt och nämnden har börjat med att övningsköra genom att handla upp fondkategorier med något mindre förvaltat kapital.För närvarande handlar det till exempel om Nordenfonder, där anbudsgivare ska lämna anbud om ett par veckor.

Men det stora projektet, upphandlingen av Sverigefonder, som ska inledas någon gång i slutet av sommaren, är det som de olika fondbolagen nu sliter mest med.

Det handlar då om totalt 149 miljarder kr i förvaltat kapital fördelat på 34 fonder som finns på torget idag, om vi räknar in svenska aktivt förvaltade och indexfonder.

Affären med Carnegies köp av Didner & Gerge är ett tydligt exempel på vad som komma skall.

Flaggskeppsfonden Didner & Gerge Aktiefond har under flera år underpresterat och det är långt ifrån säkert att den, trots sin storlek i kapital och antal andelsägare, kommer att väljas ut när agnarna skiljs från vetet av Fondtorgsnämnden.

Och även Carnegie har en aktiv Sverigefond som också kan tänkas vilja vara med i upphandlingen. Här finns ingen garanti att man kommer att tillhöra de utvalda. Ansöker man för båda fonderna blir det ju att konkurrera med sig själv, när man fått in Didnerfonden under Carnegies tak.

Motsvarande dilemma har flera av de totalt 23 aktiva Sverigefonderna som i dag är med på fondtorget.

Ett sådant exempel är Swedbanks aktiva Sverigefond Swedbank Robur Access Sverige A, som säkert vill kunna ta emot PPM-pengar även i framtiden. Där fanns, i slutet av april knappt 18 miljarder kr i PPM.

Där finns även Folksam LO:s fond, som också förvaltas av Swedbank, där det ligger knappt 12 miljarder i PPM-pengar. Väljer man att ansöka för båda blir man konkurrent till sig själv. Och om ingen av dessa skulle kvala in kan kapitalet flyttas till konkurrenter som kommit med och har liknande, men bättre, fonder.

Så strategiskt blir det avgörande vilka fonder man väljer att gå fram med. En hagelsvärm med flera aktiva Sverigefonder eller prickskytte?

Fonder som inte längre får ta emot PPM-pengar tvingas alltså flytta kapital till de upphandlade alternativen. Här kan det bli en riktig shake-out vad det lider och hur många av de 23 fonderna (34 inklusive index) som FTN till slut väljer att handla upp. Och glöm inte att det kan komma in förvaltare som inte finns på torget idag som kan vilja konkurrera om framtida PPM-pengar.

Att döma av den redan klara upphandlingen av Europeiska Aktiefonder visade det sig att priset, avgiften, inte alls var så avgörande.

En fond som offererade en avgift på 0,38 procent passerade nålsögat och kom med. Så oron för att priset skulle vara det allena saliggörande argumentet kan sägas ha kommit på skam där. Den billigaste sålde sig för 0,08 procent.

Om vi går tillbaka till Carnegie Fonder och köpet av Didner & Gerge så är det inte bara att slå ihop fonder, även om alla Sverigefonder i botten princip kan sägas äga samma aktier, alltså Stockholmsbörsen efter storlek. Sen har man lite olika positioner som man spetsar med för att inte krama index för hårt. Men bolagens team har olika förvaltningsstrategier för sina fonder och frågan hur bra det går att integrera de olika kulturerna för det som ska gynna Carnegies bästa. Detta till glädje för riskkapitalbolaget Altor, som kontrollerar Carnegie.

Sammanfattningsvis, Fondtorgsnämndens betydelse för utvecklingen ska inte underskattas. Köpet av Didner & Gerges fondbolag har föregåtts av flera andra affärer. Lannebo fonder köptes av Öhman, och Prior köptes upp av Indecap som hanterar fonder för de fristående sparbankerna och uppköpskarusellen lär snurra allt snabbare vad det lider.

En viktig orsak till det är, förutom upphandlingarna från FTN, att avgiftsintäkterna krymper och botemedlet heter då mer kapital under förvaltning.

Förhoppningen är då att kvaliteten i de upphandlade fonderna också blir bättre. En studie som Mercer gjort visade att totalavkastningen på fondtorget kunde stiga med 0,5 procent årligen genom utrensning av notoriska underpresterare.

Och ytterligare en procentenhets bättre avkastning kunde hämtas genom att höja kvaliteten på de enskilda fonderna. Med drygt 1 000 miljarder kr under förvaltning på fondtorget, exklusive AP7, så kan det bli 15 miljarder kr mer per år till premiepensionsspararna. Det är pengar det också…
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907