I förra veckan presenterade regeringen lagrådsremissen som ska göra det möjligt att pausa tjänstepensioner för människor som till exempel vill fortsätta att jobba och därmed kan behöva skjuta upp utbetalningen av skatteskäl.
Det här är något som branschen i remissrundan gjort vågen för. Men som vanligt sitter djävulen i detaljerna, något som Roland Kristen, chefaktuarie på AMF oroas över.
Det handlar då bland annat om att en försäkring kan pausas under en period och när pausen upphör så ska man enligt lagförslaget återuppta utbetalningarna med samma belopp som det gom gällde innan pausen inleddes.
- Problemet som jag ser det är att i traditionell försäkring så har vi alltid ett garanterat belopp som vi kommit överens om tillsammans med kunden inför det att utbetalningen ska börja. Om man då ändrar utbetalningen och pausar försäkringen kan man inte vara helt säker på vilket det garanterade beloppet kommer vara, när man vill återuppta utbetalningen. Det kan i alla fall skapa en osäkerhet om man till exempel får stora förändringar i räntemarknaden, ändrade livslängdsantaganden eller en pandemi som skulle kunna medföra att det garanterade beloppet inte alltid kan hållas, säger Roland Kristen till Pensionsnyheterna.
Han tycker att det vore bra om lagstiftaren, när det blir dags att göra proposition av lagrådsremissen då skriver att en paus kan innebära en ändring av försäkringsavtalet som gör att det garanterade beloppet kan ändras eller att man bortser från förändringar i beloppen som beror på justeringar i försäkringens försäkringstekniska antaganden.
Det sker ju om en kund vill ändra utbetalningstid eller ta bort eller lägga till återbetalningsskydd, något som då direkt innebär att villkoren kan förändras.
- Jag inser att de här kan vara orealistiska scenarion, men som ett ömsesidigt bolag med traditionell försäkring så ska vi inte bara se till att individerna inte missgynnas. Vi måste samtidigt värna kollektivet av alla andra sparare så att de inte missgynnas om det skulle finnas moturvalsrisker. Det gör att vi gärna vill se till att det inte uppstår den typen av risker när man pausar och att man därmed blir tydlig med att en paus innebär att det garanterade beloppet kan ändras när sparandet återupptas, säger Roland Kristen.