Som vi berättat tidigare pågår en utredning om hur region Västerbotten hanterat sin egna förvaltning av de pensionsmedel på totalt 5 miljarder kr som man förvaltat i "egen regi".
Pengarna är avsedda för att täcka regionens förpliktelser till framför allt höginkomsttagares förmånsbestämda pensioner. Om tillgångarna inte räcker till utfästelserna som gjorts enligt kollektivavtalet kan regionen, om det går illa, tvingas att använda nya skattemedel för att klara av förpliktelsen i framtiden.
Idag berättar Småspararguiden i en sampublicering med tidningen Affärsvärlden, att den tjänsteman som tidigare jobbade på Pensionsmyndigheten och rekryterades till regionen, har tagit initiativ till att placera delar av kapitalet i komplexa strukturerade produkter, något som inte bara varit dyrt utan dessutom olönsamt för regionen.
Som vi berättat tidigare har tjänstemannen köpts ut från sin tjänst och att tillgångarna har hämtats hem.
Småspararguidens grävande i fallet visar att 750 miljoner kr investerats i fonder där det funnits "uppenbar jävsproblematik" där det funnits personkopplingar med en rådgivare på bolaget Fondly, där man gjort investeringar utan att man haft mandat från vare sig ansvarig chef eller fondstyrelse.
Småsparaguiden kommer fram till att de investeringar som gjorts i så kallade certifikat har givit en blygsam avkastning och till höga kostnader. Investeringarna har gjorts i produkter där man inte äger de underliggande tillgångarna utan i stället i strukturer där man utlovas spegling eller replikering av olika index. Dessa investeringar har bland annat gjorts via mindre välkända bolag och banker, bland annat i italienska och irländska finansbolag, enligt granskningen.
"Summerar vi underprestationerna mot respektive underliggande index från de fyra instrumenten förefaller det som att regionen gått miste om 185 Mkr genom att göra investeringarna genom strukturerade produkter. Det är pengar som regionen med 11 000 anställda inte har råd att gå miste om. Pensionsåtagandet uppgår till 10,6 miljarder kronor, medan pensionsmedelsportföljen "bara" är 5 miljarder kronor stor, skriver Småspararguidens Patrick Siegbahn i dagens publicerade granskning.
Han påpekar vidare att om regionen istället för strukturerade produkter investerat i indexfonder och räntefonder från Länsförsäkringar med snarlik risk- och valutaexponering visar våra beräkningar att regionen haft snarlikt utfall som för underliggande index. Resultatet hade då varit mer än dubbelt så högt.
Det bör sättas i relation till normala arvoden för passiv förvaltning av stora mandat som ligger i spannet 0,1-0,3%. Det hade istället gett avgifter i spannet 2-6 miljoner kr.
Pensionsnyheterna har även talat med Arne Fors, åklagare vid Riksenheten mot korruption, som har ärendet på sitt bord. Han utredde även Falcon Fundshärvan när det begav sig. Han har dock inte något besked om när ett eventuellt åtal kan komma.
- Erfarenhetsmässigt vet jag att det kan ta lång tid det kan ta att utreda den här typen av ärenden och gissar att det inte kan komma något besked om ett eventuellt åtal före sommaren, säger han till Pensionsnyheterna.
Nu återstår att ta reda på i vems fickor de höga avgifterna kan ha hamnat i. Upplägget med mellanhänder påminner i viss mån om det vi sett i Allra- och Falcon Fundsaffärerna.
Artikeln kan läsas i bloggen på www.smaspararguiden.se.