Igår kunde vi berätta om att Sverige hamnar långt ned på OECD:s lista över de länder där man har arbetskraften kvar i jobb efter att de fyllt pension och är i åldrarna 65 - 69 år.
Här var det Japan, Sydkorea och Island som låg i topp och hade omkring hälften av den gruppen i arbetskraften i jobb. Sverige med 27 procent av 65 69-åringarna i arbetskraften låg i mitten på listan och i närheten av OECD:s genomsnitt på 24,7 procent.
Men, varför är de inte fler?
SACO larmade igår om att de lagförslag som regeringen lagt för att göra det möjligt att pausa tjänstepensionerna är otillräckligt och ville gärna se att reglerna på sikt även skulle bli tvingande för försäkringsbolagen för att möjliggöra pauser av utbetalning av kollektivavtalade pensioner, även under utbetalning. Utan en sådan skärpning av lagen skulle många inte finna det attraktivt av skatteskäl att lämna hängmattan och gå tillbaka till jobb, inte minst av skatteskäl, påpekade SACO.
Pensionsnyheterna har pratat med forskaren Stefanie König på Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, och Alectas Pensionsekonom Staffan Ström för att få svar på frågan varför svenskarna inte är som islänningar, norrmän eller japaner när det gäller att jobba ända in i kaklet.
Först ut kommer Stefanie König och i morgondagens utgåva går ordet till Staffan Ström.